Povodom druge godišnjice svečanog otvorenja džamije u Cerskoj u utorak, 1. augusta, je upriličena mevludska svečanost.

Tokom poplava i klizišta koji su prije tri godine pogodili BiH, od posljedica pomijeranja velikih količina zemlje, u potpunosti je uništena džamija u Cerskoj i tri kuće, a izgubljen je i jedan ljudski život. Samo još munara na tom mjestu svjedoči da su tu nekada živjeli ljudi i da je na toj lokaciji nekada postojalo naselje.

Ova džamija obnavljanja je ukupno tri puta. Prva džamija je porušena tokom Drugog svjetskog rata, a obnovljena je 1960. Tokom posljednjeg rata ponovo je srušena, a obnovljena je 2008. godine, da bi ponovalo stradala u maju 2014. Na Dan državnosti BiH 25. novembra 2014. postavljen je novi kamen temeljac, a svečano otvorenje džamije upriličeno je 01. augusta 2015. godine.

Zemljište za izgradnju džamije uvakufio je Bego-ef. Selimović, bivši imam u Cerskoj, a on je bio i na čelu građevinskog odbora.

cerska 2017 9

 Muamer Jusupović, imam u Cerskoj, kazao je da je ova džamija Allahova kuća iz koje se pokreću gotovo sve društvene aktivnosti u ovom mjestu.

„Džamija u Cerskoj je naš orjentir gdje činimo sedždu Allahu dž.š. Radosni smo što su sa nama danas gosti iz svih krajeva BiH, a sve sa ciljem zajedničkog ibadeta veličanja Uzvišenog Allaha. Na ovom mjestu Bošnjaci Cerske uče, dove, i bratski se druže i učvršćuju veze. Zasigurno, ova džamija ispunjava svoju misiju na visokom nivou. Vjernici su njen ukras i nadam se da će tako biti do Sudnjega dana,“ kazao je Jusupović te je izrazio zahvalnost svim vakifima koji su pomogli izgradnju džamije.

cerska 2017 5

Jusupović je također istakao da je Bego-ef. Selimović jedan od imama koji je dugo radio u ovom džematu i koji je svojim radom ostavio duboki trag. I danas nesebično pomaže povratnike u ovo mjesto. Zbog svega navedenog, u znak zahvalnosti, Selimoviću je uručena vrijedna umjetnička slika na kojoj su naslikani motivi džamije u Cerskoj.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica Nurdin-ef. Grahić zahvalio se prisutnim na ovom vidu podrške koja je zaista značajna za povratnike i džemate, kao i za Bošnjake u manjem bh. entitetu.

Svečanosti u Cerskoj prisustvovali su imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo na čelu sa glavnim imamom dr. Ferid-ef. Dautovićem, imami Medžlisa Islamske zajednice Kakanj na čelu sa glavnim imamom Sulejman-ef. Čelikovićem, potom glavni imami iz Vlasenice, Brčkog, kao i brojni imami.

Nakon mevludskog programa prigodnim vazom prisutnima su se obratili glavni sarajevski imam Ferid-ef. Dautović i glavni kakanjski imam Sulejman-ef. Čeliković.

cerska 2017 2

cerska 2017 d