U Hranči kod Bratunca danas je počela višednevna manifestacija “Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu”, kojom će se preživjeli stanovnici ovog podrinjskog mjesta prisjetiti najstravičnijih zločina tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, te odati počast nedužno ubijenim bošnjačkim civilima.

Prije 31 godinu, na današnji dan, započeo je progon Bošnjaka iz naselja Hranča, ali ujedno i progon i etničko čišćenje na području cijele opštine Bratunac.

Naselje Hranča je potpuno spaljeno od 3. do 9. maja 1992. godine. Tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine ubijena su ili poginula 93 stanovnika Hranče, Repovca i Borkovca. Ubijene su četiri žene, 12 djece, od čega je pet djevojčica i sedam dječaka, i 77 muškaraca različite starosne dobi.

Najmlađa ubijena osoba je Amina Hajdarević, beba od nekoliko mjeseci, dok je nastarija ubijena osoba Avdo Ramić koji je u trenutku ubistva imao 74 godine.

Današnjem događaju prisustvovao je i poslanik u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić, koji je autor knjige „Genocidna namjera Bratunac 1992. godine“, u kojoj 27 stanovnika Hranče koji su živi svjedoci govore za buduće generacije o onome što se dešavalo Bošnjacima Hranče i Bratunca.

– U ranim jutarnjim satima 3. maja 1992. godine počelo je pucati sa svih strana. Šesterica momaka i moj suprug su otišli u obližnju šumu, a mi smo ostali u kući. U toj pucnjavi, pored moje kuće je poginula petogodišnja djevojčica Selma Hodžić, a njena nena Hajrija je ranjena. Oni koji su ubili djevojčicu, prenijeli su tijelo i bacili pored moje drvorišne ograde, misleći da je dijete moje – smo je jedno od svjedočenja iz ove knjige.

(Preporod.info)