U nedjelju, 9. jula 2023. godine svečano je otvoren mekteb Šehidske džamije u Petrovicama.

Svečanosti u Petrovicama prisustvovali su predsjednik Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić,  glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, gosti iz Turske, uposlenici i imami Medžlisa Tuzla, džematlije i gosti.

Prigodinim riječima na početku programa obratio se imam Šehidske džamije Eldin-ef. Mehmedović koji je izrazio zadovoljstvo što mektepska djeca sada imaju unaprijeđene uvjete za provođenje mektepske pouke i rad. Zahvalio MFS Emmausu na ukazanom povjerenju i podršci u pronalasku donatora za ovaj hajirli posao.

Prisutnima se obratio i imam džemata Pasci Benjamin-ef. Smajlović.

Ovim svečanim povodom obratio se glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović koji se zahvalio Eldin-efendiji na predanom radu i podijelio nekoliko prigodnim nasihata s prisutnima o tome kako je ovo posebna prilika da se sjetimo naših šehida, po kojim ova džamija i nosi ime.

pet5

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Tuzla prof. dr. Amir Karić, zajedno s glavnim imamom hafizom Huskanovićem i efendijom Mehmedovićem, dodijelio je zahvalnice firmama koje su dale doprinos u opremanju mektebskih prostorija. Zatim je dodijeljena vakufnama Śazimet i Nihat Gunay koji su vakifi mekteba Šehidske džamije.

pet6

Program su izveli članovi hora „Gazi Turali-beg“, a odlomke iz Kur'ana učio je Adan Oručević. Dovu je proučio glavni imam Huskanović. Čin otvorenja i presijecanja svečane vrpce uljepšali su najmlađi polaznici mektepske pouke odjeveni u narodnu nošnju.