Prije pedeset godina, 28. septembra 1969. godine svečano je otvorena džamija u Gunji, prva džamija u Republici Hrvatskoj. Tim povodom u nedjelju 29. septembra 2019. godine u Gunji je održana svečanost kojim je obilježen ovaj značajni jubilej.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, predsjednika Mešihata IZ-e u Hrvatskoj muftija Aziz-ef. Hasanović, predsjednik Sabora IZ-e u Hrvatskoj dr. Mirza Šabić, Hafiz Abdulkadir, muftija iz Amasije iz Turske, ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmed Smajlović u Zagrebu, glavni imami medžlisa Brčko i Orašje, svi glavni imam medžlisa sa područja Mešihata u Hrvatskoj, imami, muallimi i muallime, kao i predstavnici Đakovačko-osječke nadbiskupije, Vukovarsko-srijemske županije, načelnik općine Gunja, koordinator TIKE u Zagrebu i brojni drugi gosti i džematlije.

Izaslanik reisul-uleme muftija Vahid-ef. Fazlović je kazao da je ovo poseban dan za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, a posebno za Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i za džematlije i imama u Gunji.

„Pedeset godina je veoma važan jubilej. Danas je ovo prepoznatljiv centar i po džamiji i po džematu. Gunja je sredina za primjer. Ovdje muslimani već dugo žive u veoma dobrim odnosima sa svojim komšijama, stoga ne čudi što upravo ovdje imamo najstariju džamiju u Republici Hrvatskoj. Mnogi su zaslužni i doprinijeli su da ovdje imamo takvu društvenu klimu u kojoj se ovaj džemat razvija i u kojoj muslimani vide svoju budućnost. I dalje će Gunja biti jedno važno uporište za ljude koji ovdje žive, ali ona u isto vrijeme i povezuje muslimane iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Radosni smo i čestitamo svima ovaj veliki jubilej,“ kazao je muftija Fazlović.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj muftija Aziz-ef. Hasanović izrazio je zadovoljstvo što Islamska zajednica, Medžlis Gunja proslavlja pedeset godina od izgradnje prve džamije sa munarom nakon odlaska turaka sa ovih prostora.

“To je zasigurno bio jedan pokazatelj muslimanima u Hrvatskoj da se trebaju boriti za svoja prava i slobode i to je potaklo i druge naše muslimane, po drugim mjestima, da se bore za ostvarivanje adekvatnih prostora za vjerski život. Hvala Bogu da se u tome uspjelo,“ kazao je muftija Hasanović.

Istaknuta je važnost ove džamije za muslimane u Gunji ali i za svo lokalno stanovništvo, kao i uloga i vrijedan rad svih njenih imama. O Idriz-ef. Bešiću, imamu i glavnom imamu, kazano je najviše jer je on najduže imam u Gunji, punih 38 godina. On je istakao da je pored džamije u proteklom periodu bila iznimno važna i izgradnja Islamskog centra uz džamiju i autentičnog muslimanskog mezarja.

Na svečanosti je Idriz-ef. Bešiću uručeno priznanje Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, a Medžlis Islamske zajednice Gunja je uručio priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama sa kojima su ostvarivali uspješnu saradnju tokom proteklih godina.

Priznanja su dodijeljena i Muftijstvu tuzlanskom, kao i Medžlisu Islamske zajednice Brčko, u čijem sastavu je džemat Gunja bio na početku svog rada i djelovanja.