U Sarajevu je u utorak, 6.4.2021. god., pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, održana 29. redovna sjednica Vijeća muftija.

Na sjednici je usvojen zapisnik sa 28. redovne sjednice ovog organa, te usvojena Informacija o značajnijim aktivnostima Reisu-l-uleme i drugih članova Vijeća muftija između dviju sjednica Vijeća.

Zatim je razmatran i, nakon iscrpne diskusije, dato pozitivno mišljenje o radu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, koji je ocijenjen najvišom ocjenom i po formi i po sadržaju.

Članovi Vijeća muftija su izrazili svoje zadovoljstvo nivoom efikasnosti i uspješnosti rada institucija i organa Islamske zajednice u godini obilježenoj pandemijom, kao i domaćinskim odnosom prema utrošku sredstava.

Razmatran je i Izvještaj o realizaciji budžeta Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i njegovih institucija za 2020. godinu. Razmatran je i usvojen dokument „Pravci djelovanja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u suočavanju s različitim organizacijama i radikalnim otuđenim grupama“. Razmatran je i jednoglasno usvojen Prijedlog pravilnika o radu Komisije Vijeća muftija za razmatranje šerijatske legitimnosti normativnih akata i djelatnosti organa i funkcionera Islamske zajednice. Razmatran je i Prijedlog za davanje prethodne saglasnosti na udžbenik Vjeronauka IV za srednje škole, te je na prijedlog direktora Uprave za obrazovanje, data saglasnost na predmetni udžbenik. Razmatrani su i usvojeni prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine.

Vijeće muftija je na današnjoj sjednici raspravljalo i o drugim pitanjima iz svoje nadležnosti.