U četvrtak, 28. decembra 2023. godine, nastavljeni su susreti na programu katedra fikha za žene u organizaciji Odjela za brak i porodicu Medžlisa Tuzla i Behram-begove medrese, uz podršku Muftijstva tuzlanskog.

Katedra fikha za žene se održava u bosanskoj sobi Džamije „Kralj Abdullah“, a predavač na susretima je profesorica fikha u tuzlanskoj Medresi Azra Fazlović.

Na posljednjem ovogodišnjem susretu prof. Fazlović je govorila o ibadetu umre. Prof. Fazlović je kroz niz hadisa istakla značaj ovog ibadeta koji svakog ko ga izvrši duhovno unaprijedi i oplemeni.

Bila je ovo prilika da se upute posebne riječi onima koje uskoro putuju na umru sa željom da vrijeme na svetim mjestima iskoriste u dovama, zikru i ibadetima koji će ih dodatno ojačati i uljepšati boravak na mjestima kojima je hodio i živio naš Poslanik, a.s.

Posebnu podršku programu katedre daje Odjel za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog na čelu sa koordinatoricom prof. Hasibom Saračević, koja je bila prisutna na ovom susretu zajedno s džematlijkama iz Medžlisa Lukavac. Susretu su prisustvovale koordinatorice i džematlijke tuzlanskih džemata, te druge gošće.

Realizacija katedre fikha za žene je počela u decembru 2018. godine s ciljem sistematičnijeg i dugoročnijeg podučavanja muslimanki fikhu koji je kontinuirana, svestrana vjerska praksa, odnosno islamski uređen život muslimana. Susreti se održavaju svaki drugi četvrtak, a prisutne uzimaju češće u radu katedre kroz razgovor, diskusije i pitanja iz oblasti fikha. Program je koncipiran tako da ga mogu pratiti i oni koji žele proširiti svoja dosadašnja znanja, kao i oni koji su na putu usvajanja prvi znanja iz oblasti fikha.

Na ovom susretu na prigodan način je istaknuto da se program realizuje već pet godina, te su svim prisutnim uručene prigodne hedije kao znak pažnje ovog jubileja programa katedre fikha za žene.

Naredni susret katedre fikha za žene je planiran 11. januara 2024. godine.