U krugu Klinike za dječije bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) Tuzla danas je održana ceremonija povodom polaganja kamena temeljca za izgradnju Roditeljske kuće u kojoj će boraviti djeca oboljela od raka i njihovi roditelji. Roditeljska kuća u Tuzli će biti druga ovakve vrste u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sredstva za izgradnju Roditeljske kuće obezbjedila je Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Radi se o 800.000 KM koje će donirati Generalni sekretarijat za vakufe države Kuvajt.

Vakufska direkcija, kako je istakao direktor Senaid  Zajimović, predstavnik je cijele Islamske zajednice zajedno sa Muftijstvom tuzlanskim koje je, također u saradnji sa udruženjem “Srce za djecu oboljelu od raka” već poduzelo određene korake i akcije i prije uključivanja Vakufske direkcije. Istakao je da je jedan od osnovnih postulata misije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini biti na usluzi ili služiti onima kojima je pomoć potrebna, odnosno služiti čovjeku.

– Tom je idejom Islamska zajednica vođena u realizaciji brojnih projekata širom Bosne i Hercegovine. Ovo je samo dio projekata koje Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini realizira sa Generalnim kuvajtskim komitetom za vakufe. Vakufi su i nastali kao izraz socijalnih potreba našeg društva, a posebno ugroženih kategorija tog društva. To je dovoljan razlog da se Islamska zajednica kao vjerska institucija na čelu sa svojim vrhovnim poglavarom reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem uključi u jedan ovakav projekat – kazao je direktor Zajimović.

Prisutnima su se obratili i direktor udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” Fikret Kubat, kao i premijer Tuzlanskog kantona dr. Kadrija Hodžić.

– Naši prijatelji iz Vakufske direkcije su nam širom otvorili vrata u Kuvajtu, dali preporuku, ispričali o projektu u Kuvajtu, možda bolje i od nas. Danas krećemo sa kamenom temeljcem. Naravno, već razmišljamo da uradimo i koncept održivosti Roditeljske kuće. Mislim da to neće biti teško kada postoji dobra volja. Mi smo neko ko čini snagu ovog društvu – kazao je direktor Udruženja Kubat.

Prisutnima se obratila i Azra Lukavačkić, danas doktorica medicine koja je prije trinaest godina pobijedila ovu opaku bolest. Ona je istakla da je ponosna i sretna zbog Roditeljske kuće.