Sarajevo, 20. mart 2019. (MINA) – Danas je u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice održano predramazansko savjetovanje za imame. Savjetovanju je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović te muftije, predsjednici mešihata, glavni imami, dekani i direktori odgojno-obrazovnih institucija Islamske zajednice.

Savjetovanje je otvorio direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović. Kako je istaknuo direktor Smajlović, u programu ovogodišnjeg savjetovanja postavljene su teme koje mogu i trebaju otvoriti šire vidike i otkriti više mogućnosti u zaštiti od poroka i promociji islamskih vrijednosti. On se potom osvrnuo i na ovogodišnji ramazanski moto „Ramazan, duhovna snaga i zaštita“:

– Ovogodišnji ramazan je u znaku zaštite. Živimo u vremenu kada određeni znanstvenici tvrde da su porodice preplašene, obrazovanje zbunjeno i jedino se tržište poroka interesuje za mlade. Takav ambijent je dotakao sve. Ovogodišnji je označen zaštitom u ovom slučaju od poroka kockanja, a u skladu sa zaključkom Vijeća muftija da se 2019. godina proglasi godinom borbe protiv poroka kockanja, poručio je direktor Smajlović.

Prisutnima se obratio i reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović:

– Držimo našu vjeru živom, a naše vjerovanje aktivnim. Založimo se za dobro svih ljudi i budimo čvrsto uvjereni u bratstvo među nama. Neka naša vjera u Boga bude čvrsta, a povjerenje u praksu Njegova Vjerovjesnika, a.s., nesalomljivo. Pokažimo širinu i samilost prema ljudima, bilo da su predani vjernici ili griješnici. S onim prvima nastojmo popravljati svijet oko sebe, a ovi drugi neka nam budu izazov i prilika da im pomognemo. Dajmo našoj omladini prostora da zajedno s nama stasaju u vjeri, okruženi našom pažnjom i ljubavlju koju im možemo pružiti, poručio je između ostalog reis Kavazović te dodao:

– Pobrinimo se da sjećanje na genocid nad našim narodom očuvamo u sjećanju, da se ne zaboravi. Programi koje je usvojilo Vijeće muftija treba da nas obavežu da učinimo bar onoliko koliko je rečeno. Ko može i više dobro je. Ne bi trebalo da ostane niti jedan džemat u Bosni i Hercegovini i van nje, koji neće noć uoči 11. jula održati zikr u znak sjećanja na stradale nevine muslimane u Genocidu, od Srebrenice do Prijedora i Sanskog Mosta. Zamolio bih sve glavne imame u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Zapadnoj Evropi, Americi i Australiji, da tokom jula održe u svojim medžlisima komemoraciju, na koju bi pozvali i pripadnike lokalnih vlasti i drugih vjerskih zajednica, da se obilježi dan stradanja muslimana u Bosni i Hercegovini. Svijet će pamtiti Genocid u Bosni onoliko koliko mi budemo spremni da im o tome govorimo, kazao je između ostalog reisu-l-ulema naglasivši još jednom važnost pomaganja i davanja podrške Bošnjacima u manjem bh. entitetu:

– Tamo su ugroženi i naše biološko biće i naš grunt. I vi i ja znamo da nema naroda bez grunta, niti grunt nešto vrijedi ukoliko nema naroda. Moramo se obratiti muslimanima za pomoć. Kao ulema, znamo da je snaga u zajednici samo onda kada se zajednica brine o sebi i svojim članovima, zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.

U okviru ovog jednodnevnog savjetovanja imami su imali priliku da diskutuju o planovima djelovanja institucija i organa IZ u BiH, te da razmijene dobra iskustva i načine suočavanja sa izazovima s kojima se susreću u džematima. S tim u vezi riječi je bilo o borbi protiv različitih poroka kojima su izloženi stanovnici BiH, posebno kada je riječi o borbi protiv poroka kockanja obzirom da je 2019. godina, kao što je ranije spomenuto, od strane Rijaseta proglašena godinom borbe protiv ove društvene pošasti.

Prema Takvimu Islamske zajednice u BiH ramazan ove godine nastupa 6. maja 2019, a prvi teravih-namaza će se klanjati iza jacija-namaza 5. maja u svim džamijama.