Individualne pripreme za ramazan trebaju uključiti i sagledavanja nutritivnih potreba osoba koje imaju nijet postiti. To podrazumjeva pripremu i nabavku namirnica, prilagođavanje organizma postu, emotivne i duhovne pripreme itd. Priprema bi trebala početi sa privikavanjem na manje dnevne obroke. To podrazumjeva početi doručkovati što je moguće ranije, a izbjegavati konzumiranje snack proizvoda kao međuobroka.
Prema vodičima savremene prehrane preporučuje se konzumiranje svježeg voća i povrća, koje će poboljšati probavu, peristaltiku, te akumulirati regulacijsko-zaštitne materije. Tokom pripreme za post potrebno je izbjegavati neke navike, pa se tako preporučuje umanjiti konzumiranje uživala kao što su čokolada, kafa, čaj i slična pića.
San je potrebno prilagoditi posebnoj dnevnoj satnici. S obzirom na kratko vrijeme od teravije do sehura ovo vrijeme nije dovoljno dugo da bi ogranizam zadovoljio dnevnu potrebu za odmorom i snom, pa većina postača spava u više intervala, a pojedini to nadoknađuju dnevnim snom. Za osobe koje boluju od hroničnih i sistemskih bolesti obavezno je da se posavjetuju sa svojim ljekarom.
Pripreme za ramazan trebaju početi nekoliko sedmica prije njegovog nastupanja. Jedna od aktivnosti je nabavka određenih vrsta halal namirnica i kontrolu njihove zdravstvene ispravnosti.
Mlijeko i proizvode od mlijeka najbolje je nabavljati svježe od provjerenih proizvođača ili pasterizirano mlijeko iz trgovine. Preporučeno je, također, nabavljati svježa jaja, provjeravati njihovu svježinu i pratiti rokove trajanja.
Preporuka je da se nabavlja svježe meso, a ukoliko za to nema mogućnosti, meso treba nabaviti prije ramazana i čuvati u zamrzivaču. Potrebno je bez svake sumnje utvrditi da je meso koje se kupuje halal, jer meso koje nije halal muslimani ne smiju upotrebljavati u ramazanu, ni izvan njega.
Kada je u pitanju voće i povrće preporučena je dnevna nabavka, a konzervirano potrebno je provjeravati rokove trajanja.
(Iz knjige “Kratki ramazanski vodič u prehrani”, autori: Jašić, Ćeman, Alihodžić, izdavač Agencija za certificiranje halal kvalitete, 2022.)