Na konferenciji “Živa snaga svijetskog društva: Naslijeđe Konvencije iz 1948. o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida”, koja je održana 8. decembar 2023. godine u sjedište UN-a u New Yorku kao zvanični događaj obilježavanja 75. godišnjice Konvencije o genocidu i Međunarodnog dana sjećanja i dostojanstva žrtava zločina genocida, objavljena su imena UN-ovog priznanja “Raphael Lemkin – Šampioni prevencije 2023” među kojima je Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Ujedinjene nacije su brojnim događajima tokom prve polovine mjeseca decembra obilježile 75. godišnjicu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Tom prilikom su upućeni pozivi za reafirmaciju i ponovno iskazivanje posvećenosti vrijednostima ovih dokumenata UN-a na koje se posebno podsjeća na Međunarodni dan sjećanja i dostojanstva žrtava genocida, 9. decembar.

U opasnosti smo da zaboravimo mračne lekcije iz prošlosti

“Živa snaga svjetskog društva: Naslijeđe Konvencije iz 1948. o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida”, bio je naslov zvaničnog događaja upriličenog povodom obilježavanja 75. godišnjice Konvencije i Međunarodnog dana sjećanja i dostojanstva žrtava genocida i sprečavanja tog zločina.

Konferencija je održana 8. decembra 2023. godine u organizaciji Ureda UN-a za prevenciju od genocida i odgovornosti za zaštitu na čelu sa specijalnom savjetnicom generalnog sekretara UN-a Alice Nderitu. U svom uvodnom obraćanju specijalna savjetnica Nderitu je potcrtala da “ova Konvencija nikada nije bila važnija nego danas, jer”, kako je naglasila, “mnoge zajednice širom svijeta su izložene genocidu i u vrijeme održavanja ove konferencije.”

Earle Courtenay Rattray, šef Kabineta generalnog sekretara UN-a je istakao dramatičnost dubokih podjela i sukoba kojima svijet danas svjedoči.

– Prije 75 godina, nakon užasa holokausta, države su usvojile Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Konvencija je utjelovila novo globalno opredjeljenje da se osigura da nikada više nijedna osoba ne trpi užas genocida. Nažalost, u opasnosti smo da zaboravimo mračne lekcije iz prošlosti. Danas je Konvencija svojim ciljevima aktuelna kao u vrijeme njenog donošenja 1948. Od ključne je važnosti da Konvencija ne samo da ima za cilj kažnjavanje zločina genocida, nego i da ga spriječi, kao i da daje glas žrtvama genocida – kazao je Rattray, koji se obratio skupu u ime generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa koji je u to vrijeme bio na sjednici Vijeća sigurnosti.

– Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju genocida je rođena iz pepela nade za zaštitom od genocida – kazao je predsjednik Generalne skupštine Dennis Francis. Istakao je da su presude za genocid u slučaju Ruande i Srebrenice reafirmirale nadu u ostvarivost ciljeva Konvencije, iako je obećanje Nikad više ostalo neispunjeno, te poručio: “Prevencija od genocida mora biti naš imperativ – i kao pravna i kao moralna obaveza. Znakovi upozorenja su više nego jasni i prepoznatljivi”.

Međunarodna zajednica nije uspjela u prevenciji genocida, ali jeste u njegovoj kažnjivosti

Odgovornost za zločin genocdia, održavanje sjećanja živim i prevencija bile su teme tri panela konferencije u okviru kojih su govorili učesnici konferencije, najpoznatija imena UN-ovih međunarodnih sudova: sudija Silvia Fernandez de Gurmendi, predsjednica Skupštine država potpisnica Rimskog statuta, predsjednica i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizma), sudija Gatti Santana i Serge Brammertz, Karim Khan, tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC), zatim Christoph Safferling, direktor Nirnberške akademije, direktorica Jacob Blaustein Instituta za unapređenje ljudskih prava FeliceGaer i direktori memorijalnih centara u Srebrenici i Kigaliju, Emir Suljagić i Honore Gatera, kao i akademski radnici koji se bave temama prevencije i genocida: James Waller, direktor programa Dodd Human Rights Impact Programs s Univerziteta u Konektikatu, Farina So, zamjenica direktora Dokumentacionog centra Kambodže i David Simon, direktor Programa za studije genocida na Univerzitetu Yale.

– Ciljevi Konvencije kada se radi o prevenciji nisu, nažalost, ostvareni. Za sada smo pokazali da je kažnjivost za zločin genocida moguća – istakao je glavni tužitelj Mehanizma Serge Brammertz ovom prilikom, te podsjetio da je međunarodna zajednica osigurala procesuiranje i kažnjavanje najodgovornijih počinilaca zločina genocida u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji kroz rad UN-ovih sudova: Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (ICTR), koje je naslijedio Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (Mehanizam), te da naslijeđe ovih sudova zajedno s glasom preživjelih žrtava predstavlja nadu za sve žrtve i svijet u cjelini.

Predsjednica Mehanizma sudija Gatti Santana u svom obraćanju je naglasila da je obezbjeđivanje širokog pristupa konsolidovanom naslijeđu ad hoc tribunala ICTY-a i ICTR-a s Mehanizmom kao njihovim nasljednikom, kao i edukacija mladih ključno sredstvo u prevenciji genocida. Upoznala je učesnike konferencije s djelovanjem Mehanizma u oblasti obrazovanja nastavnika i profesora historije s prostora bivše Jugolsavije i Ruande o naslijeđu ICT/ICTR-a, kao i drugim aktivnostima sa studentima i medijima kao ključnim koracima u procesima prevencije.

Istaknuta je, također, uloga preživjelih žrtava u procesima prevencije, te su predstavljeni dobitnici priznanja “Raphael Lemkin – Šampioni prevencije 2023”, među kojima je i Udruženje Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Ovim priznanjem UN želi istaći veliki značaj preživjelih žrtava genocida koji svojim aktivnostima istrajno djeluju na polju prevencije, rečeno je na konferenciji u New Yorku.

Zajedno s Majkama Srebrenice i Žepe dobitnici ovog visokog priznanja su Tito i Miguela Vihalva iz Brazila, Fondacija “Free Yazidi” iz Iraka, Američki institut Jacob Blaustein za unapređenje ljudskih prava, gospođa Salima iz Udruženja žena Rohingya “Shanti Mohila”, Domitella Mukantaganzwa iz Ruande, Evropski centar za prava Roma, Organizacija Kdei Karuna iz Kambodže, Akciona grupa “Darfur” iz Sudana i bišop Celestin Hakizimana iz Ruande.

Imena nosilaca ovog visokog priznanja UN-a objavljena su na konferenciji.

Sastajemo se u mračnom trenutku, koji nije viđen od 1945.

Pored zvaničnog obilježavanja upriličenog u sjedištu UN-a održano je niz popratnih događaja u gradovima simbolima djelovanja UN-a: New Yorku i Ženevi.

Vijeće za ljudska prava UN-a u Ženevi je jedan od ovih događaja posvetilo opasnostima od govora mržnje koje potiče na genocid, a sve više se širi na društvene medije.

– Govor mržnje, diskriminacija i dehumanizacija drugih nije nikakva nova pojava. To je prethodilo holokaustu, prethodilo je genocidu protiv Tutsija u Ruandi, kao i genocidu protiv Bošnjaka u Srebrenici i više drugih situacija gdje su činjena ozbiljna kršenja ljudskih prava koji mogu predstavljati genocid ili druge povezane zločine – kazala je specijalna savjetnica Nderitu te upozorila da su društveni mediji dozvolili širenje govora mržnje do nivoa kakav nije viđen nikad ranije povećavajući rizik od genocida za zajednice u opasnosti od genocida i srodnih zločina.

– Sastajemo se u mračnom trenutku. Širom svijeta postoje nivoi nasilnih sukoba koji nisu viđeni od 1945. – rekao je visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Türk na komemoraciji u Ženevi, uz isticanje da su Konvencija i Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima rezultat lekcija izvučenih iz dva globalna rata, holokausta, atomskog uništenja, duboke ekonomske devastacije i generacija kolonijalne eksploatacije, ugnjetavanja, nepravde i krvoprolića.

– Cinično nepoštivanje ljudskih prava i nepoštivanje upozorenja o kršenju ljudskih prava je ono što nas je dovelo ovdje. Sukobi i krize koji nas danas prate trebali bi biti poziv na buđenje međunarodne zajednice. Poziv za buđenje da, kada branitelji ljudskih prava i Ured UN-a za ljudska prava zazvone za uzbunu, morate slušati i morate djelovati kako biste spriječili njihova kršenja – poručio je Türk.

Posebno se osvrnuo na situaciju u Gazi gdje, kako je rekao, “civile u Gazi i dalje nemilosrdno bombarduje Izrael i kolektivno kažnjava”, te istakao da je “ključno da postoje rigorozne istrage i odgovornost za sva ozbiljna kršenja međunarodnih ljudskih prava i humanitarnog prava. Mora se utvrditi individualna krivična odgovornost”. Pozvao je na oslobađanje talaca i hitan prekid vatre.

Uloga vjerskih zajednica u održavanju i provođenju Konvencije o genocidu

Ured specijalnog savjetnika za prevenciju genocida (UNOSAPG) i Alijansa civilizacija UN-a (UNAOC) bili su domaćini konferencije „Uloga vjerskih zajednica u održavanju i provođenju Konvencije o genocidu”.

– Principi koji su u osnovi Konvencije o genocidu su poštovanje različitosti, inkluzivnost i nediskriminacija. Ovi principi su također sastavni dio rada vjerskih vođa i aktera širom svijeta. Prepoznajući njihovu ključnu ulogu, pokrenuli smo prvi Plan akcije za vjerske vođe i aktere za sprečavanje poticanja na nasilje koje bi moglo dovesti do zločina, poznat i kao Fez Plan akcije 2017. – Plan djelovanja koji se može vidjeti kao putokaz vjerskih vođa za implementaciju principa Konvencije o genocidu – rečeno je na ovoj konferenciji.

– Prije sedamdeset i pet godina, narodi svijeta ujedinili su se u demonstraciji odlučne i nadahnute multilateralne akcije bez presedana u podršci prvom sporazumu o ljudskim pravima koji je usvojio UN – Konvenciji o genocidu – podsjetio je Miguel Ángel Moratinos, zamjenik generalnog sekretara i visoki predstavnik Alijanse civilizacija (UNAOC), te, naglašavajući važnost međureligijskog i interkulturalnog dijaloga u premošćivanju podjela poručio: “Hajde da crpimo inspiraciju od vjerskih zajednica koje nas podsjećaju na našu sposobnost da stojimo zajedno kao jedna ljudska porodica – jedno čovječanstvo – bogato kulturnom i vjerskom različitošću, ravnopravni u dostojanstvu i pravima, ujedinjeni u solidarnosti”.

Podsjetio je na da “Tora podstiče međureligijski dijalog i saradnju učeći nas da prihvatamo druge bez predrasuda ili pristrasnosti”, te citirao kur’anski ajet: “O ljudi, Mi smo vas sve stvorili od muškarca i žene i učinili od vas narode i plemena da biste se međusobno upoznavali. Zaista, najplemenitiji od vas kod Allaha je onaj koji Ga je najdublje svjestan.”

Skupu su se u posebnom dijelu za goste konferencije obratili predstavnici Maroka, Bosne i Hercegovine, Ruande, Irske Ukrajine i Rusije.

Stalni predstavnik BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija ovom prilikom je govorio o ulozi vjerskih autoriteta, njihovoj retorici, mitologiji i simbolima u poticanju i počinjenju genocida nad Bošnjacima. “Tokom vojnih operacija u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995., više od 80 posto od 1.144 džamija koje su postojale 1992. godine bile su glavna meta uništenja, dok je znatno manji broj pravoslavnih i rimokatoličkih crkava i manastira također bio predmet razaranja”, rekao je Lagumdžija. Osvrćući se na ulogu vjerskih vođa u procesima pomirenja kazao je da građani BiH smatraju da vjerske vođe imaju značajnu ulogu u naporima za pomirenje. Izrazio je nadu da će se pronaći način za podršku putu koji su 2019. godine papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmed al-Tayeb zacrtali stavljanjem potpisa na “Deklaraciju o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički život”.

Stalni predstavnik Ruande Robert Kayinamura je istakao opasnost ćutanja o zločinu genocida.

– Mi znamo kolika je cijena šutnje i koje su posljedice indiferentnosti prema zločinima koji se čine nad ‘drugima’ – upozorio je te izrazio značaj univerzalnog karaktera Konvencije i nadu da će ponovo postati zajednička snaga koju živimo za čovječnost. Uputio je poziv za obnovu grupe prijatelja Konvencije, te pozvao one koji je nisu ratifikovali da to učine, jer samo, kako je rekao, kolektivna posvećenost može dovesti do uspješnosti u procesima prevencije.

Srbija je jedina država koja je kažnjena pred ICJ za nesprečavanje genocida

Ovogodišnji događaji povodom 75. godišnjice Konvencije o genocidu su nastojali istaći neka od dostignuća u prevenciji i kažnjavanju genocida od 1948. godine, prikazujući ih kao naslijeđe kojim se može ostvariti cilj sročen u poruci Nikad više. Među onim najznačajnijim je navedena presuda u procesu Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore izrečena 26. februara 2007. godine pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Radi podsjećanja, Srbija je jedina država koja je presuđena pred ICJ za nesprečavanje genocida po osnovu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i drugih odredaba međunarodnog prava.

Događaji posvećeni obilježavanju 75. godišnjice Konvencije o genocide su bavili bonitetima ove presude, koja ima historijski značaj, pojedini bh. političari i neodgovorni bh. mediji nastavljaju s pričom o reviziji zanemarujući uspjeh Bosne i Hercegovine u ovom predmetu. Jedan od zadnjih u nizu takvih pokušaja smo imali priliku vidjeti na Face TV čiji je vlasnik i osnivač doveo vozača (sic) da govori o ovom predmetu. Vrijeme ovog “ekspertnog razgovora” poklapalo se sa zvaničnim obilježavanjem godišnjice Konvencije u čijem programu je presuda u procesu Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore navedena pod tačkom 1!, s naglaskom da ta presuda predstavlja nadu za moguće procese prevencije koji su danas itekako aktuelni nakon Mijanmara, Sudana, Ukrajine, Gaze…

I, ponovit ćemo, to je do sada jedina presuda izrečena jednoj državi za nesprečavanje genocida – presuda o njenoj odgovornosti kao države na temelju Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Vrijeme će pokazati koja država će imati priliku da dobije takvu presudu. Teško da će to biti u skorije vrijeme.

Slika zaslona 2023-12-15 u 21.02.48.jpg - Priznanje UN-a Majkama Srebrenice i Žepe:

(IIN Preporod)