Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u svome uredu primio je 17. septembra ove godine Kan Vina, službenika političkog odjela Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, zaduženog za monitoring ljudskih prava i vjerskih sloboda na području Srebrenice, Bratunca i Zvornika.

Sagovornici su se složili da je neophodno rješavati brojne probleme s kojima se bošnjački povratnici u Podrinju suočavaju, a koji dodatno opterećuju odnose među ljudima i vjerskim zajednicama. Među njima se posebno ističu: crkva u Konjević Polju u dvorištu Fate Orlović, crkva na Budaku kod Memorijalnog centra u Potočarima, koja je izgrađena uprkos velikom nezadovoljstvu Bošnjaka, zbog blizine Memorijalnom centru i mjestima masovnih grobnica, te rješavanje prava školske djece u Konjević Polju.

Gospodin Vin je okarakterizirao važnim stavove Islamske zajednice u BiH prema međureligijskom dijalogu i promicanja tolerancije, istakavši u tom pogledu poruke reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića na otvorenju Sultan Sulejmanove džamije u Bijeljini.

Osvrćući se na predstojeće opće izbore u BiH, gost je podsjetio na važnost opredjeljenja Islamske zajednice u BiH da se vjerski prostori ne smiju koristiti za promociju bilo kojeg političkog kandidata ili stranke.

Muftija Fazlović je izrazio očekivanja za veće napore međunarodne zajednice na planu pomoći povratnicima u ostvarivanju njihovih ljudskih prava.