Ovo dovište duge tradicije jedno je od najpoznatijih poslije Ajvatovice. Ove godine je ibadetima na ovom dovištu prisustvovao iznimno veliki broj vjernika

Tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija Dova kod Djevojačke pećine u Brateljevićima kod Kladnja održana je 31. augusta ove godine. Organizatori su bili Medžlis IZ-e Kladanj i Općina Kladanj.

Manifestacija je okupila veliki broj vjernika iz sjeveroistočne Bosne i drugih krajeva.

Nakon pozdravnih obraćanja Sakiba Hajdarevića, predsjednika Medžlisa IZ-e Kladanj, Enesa-ef. Hodžića, glavnog imama i Jusufa Čavkunovića, načelnika Općine Kladanj, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović održao je prigodan govor.

U svome obraćanju je istakao da je zajednička dova posebnost dovišta. Dova je suština ibadeta, a ibadet je hrana za dušu, ali i temelj odgovornosti i slobode. On je pozvao vjernike da na ovom dovištu razmisle i o skorašnjim kušnjama koje su nas zadesile, moleći Allaha, dž.š., da nam budu pouka kojom ćemo jačati našu vjeru i međusobno potpomaganje.

djevojacka 141

Posebnu zahvalnost u svome nastupu muftija Fazlović je iskazao prema Enesu-ef. Hodžiću, glavnome imamu MIZ Kladanj, koji u Kuršumliji džamiji u Kladnju, ali i kao glavni imam, radi 44 godine. Kazao je da je Enes-ef. primjer mladim imamima. Radio je vrijedno u našem narodu cijeli svoj radni vijek, u vremenu komunizma i Agresije na BiH, kao i u godinama poslije u kojima su se obnavljali džemati i jačala Islamska zajednica na ovom području. Zbog toga imamo veliko poštovanje prema ovom pregaocu, i Allaha, dž.š., molimo da ga za to nagradi.

Na kraju svoga obraćanja muftija je naglasio da ovo dovište nije radi pećine, o kojoj postoje brojne legende. Vjernici se ovdje stoljećima okupljaju i oni znaju šta su temelji i putokazi vjerovanja i ibadeta. “Mi smo ovdje”, kazao je Muftija, “na dovištu radi dove Allahu Uzvišenom.“

Ovogodišnji program upotpunili su svojim prisustvom glavni imami i imami, te brojni uglednici iz javnog života.