Na današnji dan, 13. jaunara 1957. godine u Potočarima, rođen je Mehmed-ef. Hafizović, imam i nakšibendijski šejh, borac, emir jedinice “Šejh Hasan Kaimija”, pomoćnik komandanta u Prvoj podrinjskoj muslimanskoj brigadi, dobitnik “Zlatnog ljiljana”.

Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1978. godine.

Obavljao je dužnost imama, hatiba i muallima u Malom Zvorniku i bio glavni imam za valjevsko-kolubarsko-užički kraj.

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu više od mjesec dana ostao je sa svojim džematom pod izuzetno teškim uvjetima. Aktivno se s oružjem na prvim borbenim linijama uključio u odbranu domovine. Imenovan je pomoćnikom komandanta za moral u Prvoj podrinjskoj muslimanskoj brigadi, a potom savjetnikom za vjerska pitanja u istoj brigadi. Kasnije je u sastavu ove jedinice osnovan odred s nazivom “Šejh Hasan Kaimija” i Mehmed-ef. Hafizović postavljen je za emira.

U ponedjeljak 2. maja 1994. godine, oko 11.00 sati, Mehmed ef. je na novozaposjednutim linijama jednom nogom stao na minu koja mu je raznijela nogu. Prema svjedočenju saboraca, uzviknuo je Allahu ekber! i pao na zemlju, čime je aktivirao i drugu minu. Njegovo tijelo je preneseno u mezaristan “Kula” u Tuzli.

Tezkiretnamom je ime Mehmed-ef. Hafizovića uvršteno u kategoriju osoba koje su dale regionalni doprinos, ostavile utjecaj na širem geografskom području, muftiluku ili više medžlisa, bilo da je riječ o nauci vjere, primjernom i uglednom življenju islama ili u jačanju organizacijske strukture i institucija Islamske zajednice.