U subotu 29. novembra 2014. godine u Kalesiji je održana svečanost povodom završetka prve faze izgradnje Mektebskog centra ovoga Medžlisa.

Svečanosti su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam MIZ Kalesija Enver-ef. Alić, predsjednik Medžlisa IZ-e Kalesija Muharem-ef. Mešanović, članovi Izvršnog odbora, imami MIZ Kalesija, predsjednici džematskih odbora i vakifi centra.

Ovaj impozantni centar obuhvata 4,8ha zemljišta i planirano je da ima smještajne prostore kapaciteta 30 kreveta, s pratećim sadržajima: spavaonica, učionica, restoran, toaleti i mesdžid, te terene za fudbal, košarku i odbojku.

Govoreći na svečanost, muftija Fazlović je čestitao domaćinima na urađenom poslu i naglasio važnost mekteba, kao najvažnijeg područja djelovanja Islamske zajednice u BiH. Ovo je osvježenje u konceptu rada mekteba, ne samo u Kalesiji, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Muftija je govorio i o važnosti vakufa i zahvalio se vakifima koji su uložili sredstva za izgradnju centra.

Nakon svečanosti odigrana je i prva utakmica na sportskim terenima. Odigrala su je djeca iz mekteba Rainci Gornji.

Nakon ove svečanosti muftija je u pratnji domaćina obišao mekteb u Paraćima, čija je sanacija u toku, a koji je bio oštećen majskim klizištem, te novu lokaciju na kojoj se gradi mekteb u Horozovini, jer je stari mekteb uništen majskim klizištem.

{gallery}0112140{/gallery}