U džematu Džamije ”Kralj Abdullah” i ovog ramazana učena je hafiska mukabela poslije podne-namaza

HAFISKA MUKABELA

U džematu Džamije ”Kralj Abdullah” i ovog ramazana učena je hafiska mukabela poslije podne-namaza. Mukabelu je učilo 10 hafiza: hfz. Mirnes-ef. Spahić, hfz. Ahmed-ef. Huskanović, hfz. Edin-ef. Peštalić, hfz. Ahmed-ef. Rahmanović, hfz. Nedžad-ef. Vehabović, hfz. Abdullah-ef. Kapo, hfz. Osman-ef. Tufekčić, hfz. Ismail-ef. Fazlović i Abdullah-ef.  Omerović.  Mukabela je bila izuzetno posjećena od strane džematlija. Od 150 do 200 džematlija i džematlijki je prisustvovalo ovoj mukabeli svakog dana. Prisutnim džematlijama su se na početku i kraju ramazan obratili muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović a hafizima koji su učili mukabelu uručene su prigodne hedije od Muftijstva tuzlanskog, Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, džemata Džamije ”Kralj Abdullah” te od  Solane dd Tuzla.

DRUGE MUKABELE

Prije podne-namaza džematlijke džemata Džamije ”Kralj Abdullah”, njih 52, u dvije grupe, učile su dvije ženske mukabele, a nakon hafiske mukabele 10 džematlija je učilo mušku mukabelu. Ove mukabele predstavljale su i svojevrsnu nastavu, jer su u tokom učenja mukabele džematlijama objašnjavanja i tedžvidska pravila kako bi dodatno poboljšali učenje Kur'ana.

Poučeni dobrim iskustvo protekle četiri godine, i ove godine nastavljena je  praksa učenja mukabela sa mektebskom djecom.

Mukabelu su učili polaznici mektebske nastave mekteba Džamije Kralj Abdullah u Tuzli, kao i nekoliko učenika iz obližnjih mekteba, njih ukupno 86.

Uz njih, 7 polaznika mektebske nastave je naučilo kur'ansko pismo u toku mjeseca ramazana i oni će se ako Allah da  sljedećeg ramazana pridružiti ovoj mukabeli kao učači. I ove godine kao i prošle, dječaci su imali svoju a djevojčice svoju mukabelu. Na neki način ovakav pristup je doprinio i takmičarskom duhu, tako da su svaki dan i dječaci i djevojčice nastojali biti bolji i brži u učenju od onih drugih.

(Hafiz Edin-ef. Peštalić)