Bismillahirrahmanirrahim.

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom. Salavate i selame upućujemo Njegovom vjerovjesniku i poslaniku Muhammedu, alejhi selam.

Draga braćo i poštovane sestre!

Prvi dan ovogodišnjeg ramazani-šerifa nastupa sutra, 2. aprila 2022. godine. Sa priželjkivanom radošću smo se pripremali da večeras, nakon dvogodišnjih teških kušnji života s pandemijom, u značajnoj mjeri ispunimo svoje džamije ibadetima među kojima je i naš prvi teravih-namaz. Čvrsto uvjereni da će nas ramazanski post na svoj način duhovno preporoditi, iščekujemo da sa sutrašnjim danom, ako Bog da, poteče zadovoljstvo sehura i iftara u našim porodicama i džematima.

Promjene koje donosi ramazanski post imaju suštinsku važnost jer nas u odnosu prema Allahu, dželle šanuhu, duboko učvrste u našoj bogobojaznosti i skrušenosti, a prema ljudima u blagosti, razumijevanju i dobrim djelima. Post je jedna velika tajna. Samo Bog Sveznajući doista zna ko među Njegovim robovima posti. Otuda je post tako snažan dokaz vjerovanja i dobra koje nosimo u svojim dušama, što se veoma jasno vidi iz riječi Uzvišenog Boga u slijedećoj predaji: Post se obavlja radi Mene i Ja za njega posebno nagrađujem. (Buhari)

Ibadet posta je jedinstven duhovni i fizički test kojim se oblikuje karakter – u strpljivosti i napuštanju prohtjeva koji dušu i tijelo upropaštavaju. Bogobojaznost postača je sigurna brana između njegove duše i grijeha. Postom i bogobojaznošću odnosno sviješću o Božijoj sveprisutnosti, uvećavamo stepen duhovne čistote i približavamo se Gospodaru svjetova. A svojom blagošću i dobričinstvom postači mogu oživjeti nadu u mogućnost istinskog zajedništva među ljudima. Onaj ko je pokoran i ponizan pred Bogom Svemogućim, uspjet će da na temeljima iskrenosti i blagosti obnovi dragocjeno međuljudsko povjerenje. U više kur'anskih poruka, odmah poslije vjerovanja i bogobojaznosti (iman ve takva), zahtijeva se djelovanje na popravljanju odnosa između ljudi (islah).

Zato je toliko važna ramazanska škola u kojoj nas Allahov poslanik, najbolji učitelj i uzor, uči potpunosti u ibadetima i veličanstvenom moralu. Jedna od njegovih lekcija koje je podijelio sa postačima je: Ko se ne prođe lažnog govora i postupaka po njemu, Allahu nije potrebno da on ostavlja jelo i piće. (Buhari) (Jer) nije post propisan radi sustezanja od jela i pića, nego je smisao posta u sustezanju od besmislica i ružna govora. (Bejheki)

Cijenjena braćo i sestre!

Neka nam iz ramazanskih ibadeta ponikne snaga s kojom ćemo jačati svoju pobožnost i želju za dobrim djelima. Duboko iz srca i duše upućujmo dove Svemogućem Bogu da cijelom svijetu, pa i nama u ovoj našoj lijepoj Zemlji, olakša stanje i ukaže na Pravi put. Ramazanski dani posta i blagoslovljene noći istinska su prilika za to. Posebno sudbonosna noć El-Kadr. Molimo Allaha Uzvišenog da nam u ovoj noći odredi i daruje dobro ovog i Onog svijeta – da nam bude bolja od hiljadu mjeseci. U ovom blagoslovljenom času naše misli su posebno s muslimanima u Podrinju i Posavini.

Allahu Svemilosni, uvedi nas Svojom milošću u blagoslovljeni ramazanski mjesec i podari nam Svoju trajnu uputu.

Ramazan šerif mubarek olsun!