Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu sastao sa vjeroučiteljima zaslužnim za izradu zbirki digitalnih nastavnih sadržaja za sve razrede osnovne i srednje škole, koje su predviđene da uz printane udžbenike islamske vjeronauke budu pomoćno nastavno sredstvo u digitalnom formatu za sve vjeroučitelje.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je ovaj projekat ocijenio veoma važnim za Islamsku zajednicu, za našu sadašnjost i našu budućnost.

– Vjeronauka je most Islamske zajednice sa cijelom populacijom Bošnjaka i svih drugih muslimana koji žive u Bosni i Hercegovini i osjećaju je svojom domovinom. Vjeronauka je polje djelovanja Islamske zajednice gdje se najbolje vidi organiziranost i snaga Islamske zajednice. Danas na mjestu profesora i nastavnika vjeronauke imamo profesionalce. Ljudi su najbolji kapital Islamske zajednice i tome upravo najbolje svjedoče vjeroučitelji. Nastavnici i profesori vjeronauke su svjedoci svih reformi kako u Islamskoj zajednici tako i u obrazovnom sistemu naše lijepe države, a često su i nosioci tih reformi – rekao je reisu-l-ulema Kavazović.

Dodao je da su vjeroučitelji svojim radom i djelovanjem kompenzirali sve manjkavosti i programa i udžbenika i zahtjevnost cjelokupne situacije.

– Upustili su se u suočavanje s ovim okolnostima. Raduje nas i čini ponosnim da su nastavnici i profesori vjeronauke kadrovi koji su se ponajbolje snašli u novonastalim okolnostima i bili faktor koji širi pozitivnu energiju u vrijeme kada su svi društveni tokovi bili zamrznuti – poručio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Ovaj projekat realizirala je Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice, u saradnji sa muftijstvima i vjeroučiteljima iz cijele Bosne i Hercegovine.

Sa područja Muftiluka tuzlanskog ovom susretu prisustvovali su vjeroučitelji Nedžmija Hasanbasić, Almedina Imširović, Alem Dedić i Jasmin Baković.

Direktor Uprave za obrazovanje i nauku dr. Dževad Hodžić je rekao da je Uprava prva došla u izazove koje je nametnula pandemija korona virusa.

– Uprava za obrazovanje i nauku je poduzela nekoliko važnih aktivnosti koje su bile jedinstvene, kroz koje smo došli do ovog rezultata, koji danas sa zahvalnošću i zadovoljstvom obilježavamo. Upućeni su pozivi svim vjeroučiteljima da materijale u digitalnom obliku dostave svom medžlisu i muftijstvu, te da radove učine operativnim. Imenovali smo 26 urednika, na čelu sa dr. Nezirom Halilovićem, koji su trebali od svih pristiglih radova odabrati najbolje radove. Nastao je obimni materijal, za sve nastavne jedinice za osnove i srednje škole – naveo je dr. Hodžić.

Dr. Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku, istaknuo je kako se ove zbirke mogu koristiti i u online i u klasičnoj nastavi.

– Ovo je bio naš odgovor na pandemiju korona virusa i naša pomoć svim nastavnicima. U projektu je učestvovalo više od 180 nastavnika u cijeloj Bosni i Hercegovini. Pojedinci koji su danas sa nama su najzaslužniji za finalni produkt – rekao je dr. Halilović.

Ovom prilikom je upriličena podjela uvjerenja i zahvalnica vjeroučiteljima.

 

(Rabija Arifović/Preporod.info)