U Tuzli je 11. novembra održan mirni protest Udruženja „Žene Srebrenice“ koji se svakog jedanaestog u mjesecu održava u znak sjećanja na ubijene u Genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Foto: Ahmed Bešić – Anadolu Agency

Hajra Ćatić, predsjednica udruženja, je kazala da su porodice u grču uoči presude Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, koja će u Hagu biti objavljena 22. novembra. Ona je kazala kako je važno koliko će godina zatvora Mladić dobiti, ali je važnije od toga da ga se kazni za Genocid u svim općinama u kojim je počinjen. Presuda Mladiću povlači odgovornost i drugih učesnika koji su bili agresori u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, kaže Ćatić. Ona je podsjetila da se još uvijek traga za preko hiljadu ubijenih. Mnoge majke su umrle a članovi njihovih porodica nisu pronađeni.

Podršku majkama Srebrenice, svojim prisustvom mirnim protestima, pružile su džematlijke iz medžlisa Sarajevo, Gračanica, Modriča, Bosanski Šamac, Puračić u Lukavcu, zatim džematlijke džemata Donja Obodnica kod Tuzle, kao i profesorice i učenice Behram-begove medrese. One su ranije proučile hatme, a u Čaršijskoj džamiji u Tuzli zajedno sa članicama Udruženja „Žene Srebrenice“ prisustvovale su hatma dovi.

mirna setnja 111117b

mirna setnja 111117c

mirna setnja 111117d