Vjersko-kulturna manifestacija „100 godina od smrti reisa Mehmeda Teufika Azabagića“ održana je u srijedu, 13. marta 2019. godine u Tuzli.

Na otvaranju manifestacije prisutnima su se obratili dr. Šefko Sulejmanović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja i dr. Ekrem Tucaković, šef Odjela za visoko obrazovanje i kulturu Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta.

Manifestaciju povodom stotinu godina od smrti jednog od naših najuglednijih alima iz prošlosti je otvorio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je poklonila osobitu pažnju ovoj godišnjici s obzirom na istaknutu povijesnu ulogu reisu-l-uleme Azabagića. S posebnim osjećajem zadovoljstva, ističemo i da je on potekao iz jedne od najpoznatijih tuzlanskih porodica. U ovom našem lijepom gradu, bogate a nedovoljno istražene prošlosti, reisu-l-ulema Azabagić je rođen i u njemu je obavljao dužnost muftije tuzlanskog. Najvišu i najčasniju vjersku dužnost reisu-l-uleme Islamske zajednice obavljao je s takvom odgovornošću da su na to svoj najljepši spomen sačuvale generacije do danas. Posebno mjesto u njegovoj misiji koju je imao u Zajednici i narodu zauzima Risala o hidžri. Glavna poruka Risale je nedvosmislen poziv da se muslimani u Bosni odluče za ostajanje, a ne za seobu u osmanske i druge zemlje. Taj njegov rezolutni stav o hidžri je poruka koja se i u kasnijim vremenima čitala s mnogo pažnje i uvažavanja, posebno u kontekstu bremenitih kušnji po ostanak i opstanak muslimana u Bosni. Stoga se i danas s velikim ponosom u našem narodu i domovini baštini sjećanje na mudrost, hrabrost i ljubav prema svojoj zemlji i narodu koju je posjedovao i pokazao reisu-l-ulema Mehmed Teufik-ef. Azabagić,” kazao je između ostalog muftija Fazlović.

Predavanjem o temi Svijet reisa Azabagića-Bosna i Hercegovina na razmeđu XIX i XX stoljeća, na Filozofskom fakultetu u Tuzli održao je prof. dr. Adnan Jahić, a izložbu rukopisa i djela reisa Azabagića pod naslovom „Stogodišnjica smrt Mehmeda Teufika Azabagića“, autora mr. Osmana Lavića i mr. Mehe Manjge, otvorio je dr. Sead Seljubac, predsjednik Upravnog odbora Instituta za društvena i religijska istraživanja.

Na promociji knjige Reis Mehmed Teufik Azabagić govorili su prof. Mustafa Spahić i mr. Osman Lavić, a mr. Sumejja Ljevaković-Subašić predstavila je knjigu koja je nedavno objavljena na engleskom jeziku Grand Mufti Mehmed Teufik Azabagić and his Risala on Hijra. Prikazan je i kratki dokumentarni film Reis Mehmed Teufik Azabagić, koji je rađen u produkciji Media Centra IZ-e, a hor MIZ Tuzla premijerno je izveo kasidu o reisu Azabagiću.

Manifestaciju je organizirao Institut za društvena i religijska istraživanja, uz podršku Muftijstva tuzlanskog. Organizaciju manifestacije su podržali i Uprava za vjerske poslove Rijaseta, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Media centar IZ-e, Gazi Husrev-begova biblioteka, Behram-begova medresa, Medžlis Islamske zajednice Tuzla, biblioteka „Behram-beg“ i Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli.