Okrugli sto „Godina 1918. – sto godina borbe Bošnjaka Podrinja za očuvanje identiteta“, održan u subotu 23. juna u Zvorniku, je jedan od događaju u okviru manifestacije Dani Hasana Kaimije.

U ime organizatora dobrodošlicu gostima i učesnicima uputioje glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Haris-ef. Mustajbašić, a rad okruglog stola je pratio i potpredsjenik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, kao i poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Nedim Ćivić i drugi gosti.

U radu okruglog stola su učestvovali prof. dr. Izet Šabotić, sa Filozofskog fakulteta u Tuzli, koji je govorio o temi Agrarne reforme kao osmišljen politički model stoljetnje uzurpacije imovine i ekonomskog slabljenja Bošnjaka, zatim prof. dr. Adnan Jahić, sa istog fakulteta,koji je predstavio rad pod nazivom Autorefleksija u spisu nepoznatog autora o patnjama i stradanju bosanskih muslimana. Mr. sci. Elvedin Mulagić, spoljni saradnik u Institutu za istraživanje zločina, izložio je koaturski tekst sa mr. Muamerom Džananović višim stručnim saradnikom u Institutu, pod nazivom Zločini u Zvorniku u periodu 1992-1995. godine: Nastavak kontinuiteta genocida nad Bošnjacima Podrinja. Mustafa Muharemović, predsjednik IO MIZ Zvornik, govorio je na temu Otpor Bošnjaka Podrinja nacionaliziranju u monarhističkoj Jugoslaviji (1918-1941.).

U drugom dijelu rada okruglog stola prof. dr. Sead Selimović je govorio o Političkom i kulturnom položaju Bošnjaka u socijalističkoj Jugoslaviji s posebnim akcentom na Bosansko Podrinje, prof. dr. Alen Kalajdžija, direktor Instituta za jezik u Sarajevu, o Pitanju kontinuiteta svijesti o bosanskom jezičkom naslijeđu na prostoru istočne Bosne, a književnik Hadžem Hajdarević, iz Institut za jezik, o Svijest o vlastitom kulturnom identitetu naspram sindroma kolonizirane svijesti.

Po završetku izlaganja prisutni su iskoristili pravo na diskusiju, te je bilo pitanja za izlagače i iznošenja vlastitih viđenja ovih pitanja, a posebno o tradiciji i jeziku.