Svečana mektebska akademija polaznika tuzlanskih mekteba upriličena je u nedjelju, 15. maja u Velikoj sali BKC-a u Tuzli.

Već četvrti put se na svečan i jedinstven način obilježava kraj mektebske godine na području Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Bogat program kojeg su polaznici mekteba pripremili uz pomoć svojih muallima, izveli su pred brojnom publikom koja je došla sa željom da podijeli radost ovih važnih momenata za polaznike mekteba.

U prisutsvu tuzlanskih imama na čelu sa glavnim imamom hafizom Ahmed-ef. Huskanovićem, predsjednikom Hasan-ef. Spahićem, velikog broja roditelja i gostiju izveden je svečan i pomno pripreman program akademije. Izaslanik muftije tuzlanskog na ovom velikom mektebskom događaju bio je dr. Sead-ef. Seljubac.

Predsjednik Izvršnog odbora MIZ Tuzla, Hasan-ef. Spahić, uručio je diplome djeci koja su na mektebskom takmičenju ostvarila najbolje rezultate u kategoriji test općeg znanja, učenje Kur'ana (mlađi i stariji uzrast) i poznavanje životopisa Muhammeda a.s.

Hafiz Ahmed ef. Huskanović, glavni imam tuzlanskoga Medžlisa, uručio je diplome učencima koji su pokazali najbolja znanja iz vjeronauke i njihovim muallimama kao i mektebima koji su u ekipnoj konkurenciji na ovogodišnjem takmičenju zauzeli prva tri mjesta.

Mektebi koji su ostvarili najbolje rezultate ove mektebske godine bili su mekteb džamije “Kralj Abdullah”, mekteb Lipnica i mekteb Simin Han. 

U ime Fondacije „Nurdin-ef. Gobeljić“ Memsudin-ef. Gobeljić je najboljim mekteblijama uručio novčane nagrade. Ovo je dodatni motiv polaznicima mekteba da ostvaruju dobre rezultate na takmičenjima, a i lijep način da se njeguje sjećanje na prerano preminulog učenika Behram-begove medrese, rahmetli Nurdina Gobeljića.

Ove godine Medžlis Tuzla raspisao je literarni natječaj za srednjoškolce na temu “Muhammed a.s., Allahov Poslanik u mom životu”.

Najbolji rad na ovu temu napisala je učenica Gimnazije „Meša Selimović“ Alma Čičkušić. Drugo mjesto pripalo je Iman Jahić, učenici Srednje muzičke škole Tuzla, a treće Šejli Kuduzović, također iz Srednje muzičke škole Tuzla.

Hol BKC-a krasili su likovni radovi učenika koji su svoju maštu pretočili u radove povodom Dana džamija, te i na ovaj način pokazali svoju kreativnost i talent.

Najbolji na likovnom natječaju bio je Demić Ismail, mekteb Hadžijske džamije potom Džindo Samra, džemat Grabovica a treće mjesto je pripralo Mumić Senadi, mekteb Hadžijska džamija. 

Glavni imam, hafiz Huskanović u svom obraćanju nije krio svoju radost zbog uspjeha kojeg su mekteblije ostvarili u toku ove mektebske godine. Huskanović je istakao da je odgovornost imama, ali i roditelja ogromna. Te izrazio želju da naša djeca budu bolja od nas u svakom pogledu od nas.

Program bogat recitalima,ilahijama i odlomcima Kur'ana su izveli polaznici mekteba, a poseban doprinos su dali članovi mektebskog hora Obodnica.

Dr. Sead-ef.Seljubac je istakao da je moto akadmije jedinstvo i da smo mi svi skupa, ujedinjeni u nekim idealima dio te zajednice i jedinstva. A ova djeca su naša budućnost i sutra će sjediti na našim mjestima. – dodao je Seljubac. Čestitke je uputio djeci, roditeljima ali i muallimima i vjeroučiteljima, kao njihovim mentorima.

Koncertna dvorana BKC-a prepuna ponosnih i nasmijanih lica roditelja i članova porodica, dokaz su da ova manifestacija iz godine u godinu postaje najbolji način da se mekteb, generalno, ali i uspjesi u okviru naših mekteba prezentiraju na svečan načini široj javnosti.

Ovom akademijom završena je mektebska godina u 39 tuzlanskih mekteba, a 1804 ovogodišnja polaznika mekteba ide na zasluženi odmor do naredne mektebske godine i novih uspjeha.

{gallery}1605160{/gallery}

(miztuzla.com)