U okviru Kulturno-vjerske manifestacije “Dani Hasana Kaimije” večeras je u amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli održan kolokvij “Život i djelo šejha Mehmed-ef. Hafizovića (1957-1994) – povodom 30 godina od šehadeta”.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je kazao da se sa zahvalnošću i ponosom sjećamo rahmetli Mehmed-ef. Hafizovića, izuzetno uspješnog imama koji je časno i odgovorno obavljao svoj imamski poziv. Istovremeno je bio i šejh.

– Objedinio je dvije važne uloge, ulogu imama i ulogu šejha. Bio je omiljen u narodu, ostao je to sve vrijeme, zato se sa njegovom porodicom, velikim brojem poštovalaca i prijatelja, dostojno sjećamo čovjeka koji je svoje vrijednosti potvrdio najvišim stepenom požrtvovanja, branio je svoju vjeru, svoju zemlju i svoj narod, branio je univerzalne vrijednosti – istakao je muftija Fazlović.

Velike su zasluge svih onih koji su bili uz njega, dodao je muftija Fazlović, i zato kada govorimo o Mehmed-ef. Hafizoviću govorimo o mnogima od vas, govorimo o mnogoj našoj braći i sestrama koji nisu večeras ovdje prisutni.

– Uz njegov šehadet, sjećamo se svih naših plemenitih šehida i u njegovoj jedinici, brigadi i cijeloj Armiji. Sjećamo se svih gazija, ima ih mnogo i među vama, njegovih saputnika i saboraca. Svima mnogo dugujemo. Neka ne bude da samo pažnju iskazujemo onima koji su već na boljem svijetu, nemojmo zaboraviti da budemo zahvalni i da odajemo priznanje onima koji su tu i čije prisustvo je jako važno – naglasio je muftija Fazlović.

Muftija je kazao da je Mehmed-ef. Hafizović bio u stalnoj misiji, imao je mnogo snage, odvajao je mnogo vremena za ljude.

– Važno je da smo među ljudima i da volimo svoj narod, da poštujemo vrijednosti u kojima smo podizani, da to dijelimo u svome narodu i da djelom manifestiramo svoju vjeru, kulturu, svoj način života – naglasio je muftija Fazlović.

Podsjetio je da je rahmetli Mehmed-ef. imao prijemčiv govor. Govorio je jednostavno, pitko, dojmljivo, ali taj govor je uvijek bio ojačan njegovim stavom, načinom života, nesebičnošću. On je to činio kao imam i kao iznimno pobožan čovjek.

– On je obavio veliku misiju, najprije na istoku domovine, u Podrinju, naročito u Zvorniku. Nastojali smo da na svim nivoima Islamske zajednice iskažemo dug prema Mehmed-ef. Hafizoviću. Učinila je to i država Bosna i Hercegovina, učinila je to i Armija Republike Bosne i Hercegovine. Drago nam je da je Mehmed-ef. odlikovan jednim posebnim priznanjem koje imamo u Islamskoj zajednici, to je Povelja za životno djelo “Hasan Kaimija”. Učinili smo to sa velikom odgovorošću i velikom zahvalnošću – rekao je muftija Fazlović.

Kolokviju je, zajedno sa svojim saradnicima, prisustvovao hafiz dr. Mensur Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Direktor Malkić je s prisutnima podijelio neka od svojih sjećanja na rahmetli Mehmed-ef. Hafizovića.

Dr. Mevludin Hasanović je govorio na temu “Šehid hadži Mehmed-ef. Hafizović, šejh nakšibendijski, zlatni ljiljan i major Armije BiH”, a Dževad Gušić prisutnima je približio šejha Hafizovića kao vođu, stratega i humanistu.

Dr. Sead Seljubac je izrazio zadovoljstvo što se kolokvij održava na Dan dobitnika najvećih ratnih priznanja, te da je ovo podsjećanje na čovjeka koji je za područje sjeveroistočne Bosne a i cijele Bosne i Hercegovine, itekako značajan.

– Uzimajući u obzir poznate činjenice iz njegovog života i misijskog rada, te rezultate te misije, sjetimo se njemu drage rečenice: “Bože moj, Ti si ono što ja želim, a zadovoljstvo Tvoje je ono čemu težim.” To je bio nijet njegovog imamskog i šejhovskog djelovanja u vremenu mira kada je aktivni ateizam svaki vjerski rad činio teškim, ali i u vrijeme izazova agresije na jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu. Djelovao je s osmijehom na licu. Vedra čela – kazao je dr. Seljubac, koji je govorio o temi “Ljubav šejha Mehmed-ef. prema njegovom Gospodaru”.

Ono što je posebno izdvajalo Mehmed-ef. jeste njegova ljubav prema Rabbu zbog Njega samoga.

– Naravno, mi volimo Džennet i nadamo mu se, s Rabbovim rahmetom, ali je ljubav prema Gospodaru Dženneta i gledanju u Njegovo Uzvišeno Lice onaj najveći stepen užitka kojeg naša duša želi. U takvoj ljubavi iskreni Božiji rob je bespogovorno poslušan svome Gospodaru, poštuje Njegove zapovijedi i zabrane, uređuje svoj lični i društveni život spram toga, promiče istinu i pravdu i ne boji se žrtvovati na tom putu. To je bila Šejhova posebna vrijednost. Iz te vrste ljubavi prema Gospodaru gradio je i svoje odnose prema ljudima – naglasio je dr. Seljubac.

Šejh Mehmed-ef. Hafizović je rođen 1957. godine u Potočarima kod Srebrenice. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Obavljao je dužnost imama, hatiba i muallima u Malom Zvorniku i bio glavni imam za valjevsko-kolubarsko-užički kraj. Bio je šejh nakšibendijskog tarikata. Učestvovao je u odbrani domovine Bosne i Hercegovine od agresora. Poginuo je u ponedjeljak, 2. maja 1994. godine. Mezar bosanskog šehida Mehmeda Hafizovića je na Golom Brijegu u Tuzli. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, te Poveljom za životno djelo “Hasan Kaimija”.

Skupu u Behram-begovoj medresi prisustvovali su porodica šejh Mehmed-ef. Hafizovića, supruga Merjema i kćerka Amela, glavni imami, direktori ustanova, muderrisi, imami, šejhovi, derviši i brojni poštovaoci života i djela ovog istaknutog alima.