U Domu kulture u Bratuncu, u petak 2. augusta 2019. godine, svečano je otvorena Vjersko-kulturna manifestacija „500 godina tekije u Konjević Polju“.

Manifestaciju je otvorio dr. Sead-ef. Seljubac, izaslanik Muftije tuzlanskog. “Blago onome ko za sobom ostavi svijetle tragove. Kad su tragovi svijetli onda oni traju, i kad generacijama poslije onoga ko ih je ostavio osvjetljavaju ispravni put onda imamo 500 godina trajanja nečega. Zato, blago tim ljudima koji su obezbjeđujući svijetle, ispravne i lijepe tragove obezbijedili da mi, Bošnjaci na ovim prostorima, imamo lijepu tradiciju. I ovom manifestacijom pokušavamo da unutar te tradicije osvijetlimo bar one elemente koji jesu presudni da postojimo kao muslimani, vjernici koji vjeruju u Boga dragoga bez koga ništa ne može, ali i Bošnjaci koji znaju gdje su, šta su i gdje im je mjesto,” kazao je dr. Seljubac.

Prisutnima se obratio Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, koji je istakao da ova manifestacija svjedoči o dubini naših korijena na ovim prostorima.

Elvir-ef. Hodžić, glavni imam MIZ Bratunac podsjetio je da je prije 500 godina Hamza-dede učinio dobro djelo, izgradio je tekiju u Konjević Polju, a da dobra djela traju.

Učenici i učenice Behram-begove medrese u Tuzli izveli su dramu o Hamza-dedi i sultanu Fatihu, koju je prema tekstu Isnama Taljića pripremila prof. Emina Hatunić. U programu su učestvovali horovi Đulistan i Rejjan, Hamza Hadžić i glumac Nedim Malkočević.

1/9

Drugog dana manifestacije, na platou iza osnovne škole u Konjević Polju, upriličena je smotra konjanika i defile prema tekiji Hamza-dede Orlovića, a u večernjim satima u tekiji će biti upriličen zikr i predavanje.

Centralni program manifestacije je mevlud na platou kod tekije u Konjević Polju u nedjelju, 4.8. od 11:30 sati.

Organizatori manifestacije su Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Bratunac, a u njenoj organizaciji učestvuju i Behram-begova medresa u Tuzli i Institut za društvena i religijska istraživanja.