Regionalno takmičenje iz Islamske vjeronauke za učenike osmog i devetog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole sa područja Muftiluka tuzlanskog održano je 23. marta 2019. godine u JUOŠ “Tojšići”, Kalesija.

Na takmičenju je učestvovalo 186 učenika osnovnih i srednjih škola, a prva tri takmičara će predstavljati Muftijstvo tuzlansko na državnom takmičenju iz Islamske vjeronauke. Prvi put su ove godine učešće na takmičenju imali i učenici srednjih škola iz bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Najbolji u kategoriji osmih razreda su:
1. Tabaković Ajla, JUOŠ “Špionica”, Srebrenik
2. Mehanović Jasmina, JUOŠ “Špionica”, Srebrenik
3. Hodžić Lejla, JUOŠ “Pazar” Tuzla

Najbolji u kategoriji devetih razreda su:
1. Čikarić Mirha, JUOŠ “Kalesija”, Kalesija
2. Imamović Azra, JU “Druga osnovna škola Živinice”, Živinice
3. Kuduzović Ajla, JUOŠ “Kalesija”, Kalesija

Najbolji u kategoriji prvih razreda srednje škole su:
1. Dugonjić Samra, JU Gimnazija Živinice
2. Trumić Belma, JU Gimnazija Živinice
3. Konjić Nerma, JU Gimnazija “Meša Selimović”, Tuzla

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju istakao da Bosna i Hercegovina ima vrijedne, dobre i talentirane mlade ljude. Islamska zajednica ove godine pokrenula je veliki broj programa kojima će se pokazati koliko je opasan porok kocke. Muftija je učenike pozvao da na svakom koraku šire lijepu riječ i svojim primjerom promoviraju vrijednosti.

Učenici škole domaćina i hor El-Aziz iz Kikača su prije početka takmičenja priredili prigodan program, a prisutnima su se obratili glavni imam Enver-ef. Alić, direktor škole Ibrahim Sakić, Izet Numanović, predstavnik Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, te savjetnik načelnika Općine Kalesija.

Cijeli proces takmičenja je pratio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac.