Ikrar-dova za nanu Fatu Orlović proučena je danas u Konjević Polju.

Ove godine u organizaciji Ureda za hadž i umru iz Bosne i Hercegovine putuje 2200 hadžija među kojima je i nana Fata Orlović, poznata po svojoj borbi, istrajnosti i hrabrosti. Njena borba za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, trajala je dvije decenije, a završena je u ljeto 2021. godine. Ikrar-dova je proučena upravo u dvorištu njene kuće.

Dovi su prisustvovali muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, reis-efendija dr. Mustafa Cerić, glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Bratunac Elvir-ef. Hodžić i Admir-ef. Velić, glavni imami, imami, rodbina, i prijatelji nane Fate.

Prisutnima se ovom prilikom obratio muftija Vahid-ef. Fazlović. Muftija je prisutnima prenio selame reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića koji je prije nekoliko dana posjetio nanu Fatu Orlović. Muftija je kazao da je ovo poseban dan jer smo dočekali vrijeme istinske, velike radosti nane Fate Orlović.

– Svi znamo da je ona zaslužila veliku dunjalučku radost. Više puta nam je potvrdila da živi za ovaj dan kada će zajedno sa svojim najbližima i prijateljima obaviti dovu i približiti se trenutku kada će poći na hadž – kazao je muftija Fazlović.

– Nana Fata želi da bude u blizini Kabe – Allahove kuće u Meki i da posjeti svoga Poslanika Muhammeda, alejhi selam, u Medini. Ovaj njezin nijet otkriva nam kojom snagom je nana Fata decenijama bila borac na oči svoga naroda, komšija i cijeloga svijeta. To je snaga vjere. Zato smo danas ovdje zajedno s nanom Fatom i njenom kćerkom Zlatkom koja će zajedno s njom obaviti hadž, njezinim evladima, prijateljima. Neizmjerno smo zahvalni Allahu, dželle šanuhu, na ovom trenutku – kazao je muftija Fazlović.

Dr. Mustafa-ef. Cerić je kazao da je ovih dana cijela Bosna i Hercegovina okrenuta prema Kabi prateći svoje hadžije. Naglasio je veliku mudrost u riječima nane Fate koja je kazala da na hadž ne ide da bi se zvala hadžinica nego da bi se odazvala na poziv Allaha, dželle šanuhu, i obavila petu islamsku dužnost. Istakao je da smo svi ponosni na nanu Fatu koja će sa sobom na hadž ponijeti svoj iman, islam, iskrenost i istrajnost u njenoj borbi.

– Ovo je događaj ne samo za nanu Fatu i njenu porodicu, nego za sve nas. Iako sam ovdje dolazio više puta, danas sam ovdje jer imam potrebu da sudjelujem u ikraru. Nana Fata je zaslužila da joj dođemo, ispratimo je i proučimo dovu, da ode zdravo, sretno i sigurno i da se vrati isto tako svome domu, porodici i domovini Bosni i Hercegovini – kazao je dr. Cerić.

Nana Fata je kazala da se osjeća dobro i da je zahvalna Bogu jer je nakon 25 godina želje da ode na hadž, to i dočekala.

– Još da obavim hadž, pa nek bude kako je Allah odredio. Imala sam snage da se borim sve ove godine. Allah mi je pomogao, hvala Allahu, pa dobrim ljudima. Poručila bih drugima da budu čvrsti i da ne daju na svoje –  kazala je nana Fata.

Prisutnima se obratio glavni imam Elvir-ef. Hodžić a ikrar-dovu je proučio hafiz Vehbija-ef. Šećerović.

Kur'an su učili hafiz Kemal-ef. Mehić i hafiz Mevludin-ef. Salkić a u programu su učestvovali i dr. Zehra Alispahić te hor MIZ Bratunac.