Veliki broj džematlija i gostiju prisustvovao je 22. jula svečanom otvorenju džamije u lukavačkom džematu Poljice-Dublje.

Džamija u ovom džematu je izgrađena na mjestu gdje je od 1962. godine bio mekteb. Uz džamiju su i prateći objekti kao što je mektebska učionica, stan za imama, kotlovnica i drugi prostori.

Svečanost su svojim prisustvom uveličali izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH dr. Osman-ef. Kozlić, muftija banjalučki, izaslanik muftije tuzlanskog hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavni tuzlanski imam, zatim glavni imam Medžlisa IZ-e Puračić Zijad-ef. Vehabović, ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Fahrudin Skopljak, načelnik općine Lukavac dr. Edin Delić i drugi gosti iz vjerskog, političkog i javnog života općine Lukavac, ali i šire.

poljice-dublje 5

Muftija Kozlić je u svome obraćanju poručio da muslimani trebaju ostati dosljedni u svojoj vjeri.

„Ova džamija od nas traži da vodimo računa kako ćemo odgajati našu omladinu. Odgajajte djecu da budu Allahovi robovi, pouzdani, iskreni i povjerljivi. Tako odgojena djeca bit će u mogućnosti da razdvajaju istinu od neistine, dobro od zla. Takvoj djeci bit će otvorene kapije znanja. Povedimo računa o tome kako odgajamo našu djecu. Čuvajmo našu islamsku tradiciju, ali i našu tradiciju življenja sa drugim narodima na ovim prostorima,“ poručio je između ostalog muftija Kozlić.

Ključeve džamije muftija Kozlić je predao džematlijki Feridi Bećirović koja je u najsvečanijem dijelu programa otvorila džamiju.

poljice-dublje 1

Prema riječima hafiza Mersada-ef. Nuhanovića, imama ovog džemata, ovakav događaj predstavlja veliku radost i zadovoljstvo za svakog džematliju.  

„Džematlije su najvećim dijelom svojim prilozima pomogli izgradnju ove džamije. Sve do 1996. godine na ovom mjestu je bio mekteb, a onda smo dogradnjom ovog drugog dijela džamije stvorili jednu cjelinu. Išli smo korak po korak da bismo evo ove godine te radove finalizirali i priveli kraju. Kao i za svakog vjernika, sam čin otvorenja džamije predstavlja mi veliko zadovoljstvo i veliku radost,“ kazao je hafiz Nuhanović.

poljice-dublje 4

poljice-dublje 6