Hafiska dova Izet-ef. Salkanoviću, imamu u džematu Kraljevići u Sapni (MIZ Zvornik), proučena je u subotu, 16. septembra 2019. godine.

Izet-ef. Salkanović je položio hifz pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 18. oktobra 2019. godine. Njegov muhafiz je Mirnes-ef. Spahić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi.

Hafiskoj dovi su prisustvovali izaslanik reisu-l-uleme hafiz Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Haris-ef. Mustajbašić, predsjednik IO Medžlisa Zvornik Mustafa-ef. Muharemović, glavni imami, hafizi, imami, muderrisi, vakifi, članovi porodice i rodbina novog hafiza, kao i veliki broj džematlija i gostiju.

Ovim svečanim povodom prisutnima se obratio glavni zvornički imam Haris-ef. Mustajbašić.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je istakao da nam svaka hafiska dova donosi veliku radost.

„Allah, dž.š., je svojim robovima, cijelom čovječanstvu dao Kurani-kerim kao najveći poklon. Svako slovo u Kur'anu je mudžiza i Allah, dž.š., čuva Kur'an. On će biti potpun sa svakim svojim harfom sve do Sudnjeg dana. Svaki ajet je putokaz da razmišljamo. Otuda je za sve nas velika radost kada neko između nas, naše djece, omladine, učenika medrese, naših imama i svih drugih nauči Kurani-kerim napamet,“ kazao je muftija Fazlović. On je istakao da se ovaj džemat ističe po dobrom radu u mektebu te da je imam hafiz Izet-ef. Salkanović jedan od najuzornijih imama ovoga medžlisa.

Diplomu hafiza Kur'ana Časnog Izet-ef. Salkanoviću uručio je izaslanik reisu-l-uleme hafiz Mensur Malkić, koji je u svome obraćanju istakao kako učenje hifza nije lahak posao, te je govorio o fazama u kojim Allah, dž.š., čuva Kur'ani-kerim.

“Allah, dž.š., je dao da se mi rodimo ovdje u Bosni i Hercegovini i da ovdje budemo muslimani. Rođeni smo i živimo ovdje gdje je tako lijepo, gdje se smjenjuju sva četiri godišnja doba, samo se mi trebamo organizirati i napraviti da nama i našim evladima ovdje bude bolje. U zadnje vrijeme mnogi iz Bosne izlaze nezadovoljni, a kada vide kako se drugi prema njima ponašaju, posebno prema njihovoj djeci, požele da se vrate. Hafiz Izet spaja i vjerovanje i znanje i u tom spoju je naš uspjeh. Na tom putu treba da odgajamo svoju djecu ovdje u Bosni i Hercegovini,” kazao je hafiz Mensur Malkić.

Hafiz Izet-ef. Salkanović, sin Ifeta i Hašime, rođen je u Teočaku 1986. godine, gdje završava osnovnu školu, a zatim upisuje Behram-begovu medresu u Tuzli. Godine 2011. stekao je zvanje profesora islamske teologije na Univerzitetu Al-Azhar u Kairu. Jednu godinu je radio kao odgajatelj u Behram-begovoj medresi, a od 2013. godine je imam u džematu Kraljevići u Sapni, MIZ Zvornik. Oženjen je Ramiza-hanumom i roditelji su dvoje djece.