U organizaciji Medžlisa IZ Srebrenica i udruženja “Srebreničke majke” danas su u Srebrenici obilježene četiri godine od smrti majke Hatidže Mehmedović.

U okviru obilježavanja članice udruženja i građani su obišli mezar Hatidže Mehmedović u selu Bektići (Sućeska).

– Rahmetli Hatidža je bila neumorni borac za istinu i pravdu. U genocidu joj je ubijeno sve. Do smrti se borila, imala je nevjerovatnu snagu. Zaista mnogo fali, i još uvijek se nismo oporavili od njenog odlaska. Ona je simbol svih majki, govorila je u njihovo ime. Ostaće zapamćena njena borba, njene riječi. Mnogo je majki otišlo, a da nisu dočekale pravdu – kaže Fadila Efendić, predsjednica udruženja “Srebreničke majke”.

Nakon obilaska mezara Hatidže Mehmedovići proučen je tevhid u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici.

Hatidža Mehmedović je bila predsjednica udruženja “Srebreničke majke”, a godinama se borila za istinu o genocidu, te tražila pravdu za žrtve genocida. U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine ubijeni su joj sinovi Almir (18) i Azmir (21), suprug Abdulah (44), dva brata i mnogobrojna rodbina. U Srebrenicu se vratila 2003. godine. Umrla je 22. jula 2018. godine, a ukopana je u mezarju u mjestu Bektići (Sućeska).