U subotu, 12. maja 2018. godine, u prostorijama Medrese „Osman ef. Redžović“ u Velikom Čajnu održano je 7. Državno takmičenje iz Islamske vjeronauke. Ova Medresa se još od 2012. godine, kada je Rijaset IZ uveo praksu takmičenja iz vjeronauke na državnom nivou, pokazuje kao odličan domaćin i stoga je strateški partner Uprave za obrazovanje u realizaciji ovog takmičenja.

U Takmičenju su učestvovali najbolji predstavnici osmih i devetih razreda osnovne škole, te prvih razreda srednje škole sa područja svih osam muftijstava u BiH koji su u prethodnom periodu kao najuspješniji prošli nivoe školskih, općinskih i kantonalnih takmičenja, i radi se o najboljim kandidatima nakon selekcija od više hiljada polaznika vjeronauke. Nakon prozivke učesnika uslijedilo je testiranje NZOT testovima u učionicama, dok su za to vrijeme vjeroučitelji i drugi gosti imali priliku obići kompleks Medrese. Po završetku ovog dijela, komisija sastavljena od profesora Medrese je ispravljala NZOT-testove.
U isto vrijeme, u školskom amfiteatru, po 3 najbolja predstavnika muftijstva su predstavljali svoje muftijstvo u revijalnom kviz takmičenju. U kviz takmičenju učenici su pokazali zavidan nivo znanja iz udžbenika i dodatne literature, koje je publika mogla direktno pratiti, jer su sva pitanja kao i odgovori učenika prikazivani na velikom kino-platnu amfiteatra.
U vrijeme podne-namaza napravljena je pauza radi obavljanja namaza i ručka koje je domaćin pripremio za sve prisutne, da bi se u 14.00 pristupilo proglašenju pobjednika, te dodjeli nagrada i priznanja najuspješnijima.
U vrlo zahtjevnoj konkurenciji u kviz takmičenju, najviše znanja pokazali su takmičari zeničkog Muftijstva koji su zasluženo osvojili prvo mjesto, kao i prošle godine. Drugoplasirani su bili učenici travničkog Muftijstva, dok je treće mjesto pripalo Muftijstvu bihačkom. Nakon toga uslijedila je dodjela nagrada najuspješnijima kada su u pitanju NZOT testovi, kao i utješnih nagrada svim učesnicima ovogodišnjeg takmičenja. Nagrade najuspješnijima su dodijelili doc.dr. Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH, prof. Džemal Salihspahić, direktor Fondacije „Osman ef. Redžović“, mr. Dženan Handžić, direktor Medrese i dr. Sead Seljubac, koordinator za vjeronauku Muftijstva tuzlanskog.
Na samom kraju programa, prisutnima se obratio Ibrahim ef. Begović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH. Ibrahim ef. je čestitao učenicima, njihovim vjeroučiteljima, školama iz kojih dolaze i muftijstvima na odličnim rezultatima, te zahvalio direktoru Medresu na tradicionalnom gostoprimstvu i stavljanju na raspolaganje kapaciteta Medrese za potrebe ovog takmičenja.

(islamskazajednica.ba)