Povodom 21. februara Međunarodnog dana maternjeg jezika Medžlis Islamske zajednice Tuzla u saradnji sa Behram-begovom medresom u Tuzli, Bibliotekom „Behram-beg“, Institutom za društvena i religijska istraživanja i BZK „Preporod“ TK u srijedu 19. februara u Velikoj Sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla organizirao je predavanje na temu “Bosanski jezik – pitanje identiteta”, na kojem je predavač bio akademik Abdulah Sidran.

U sklopu programa akademiku Sidranu je dodijeljena Povelja “Muhamed Hevai Uskufi” za životno djelo.

Akademiku Sidranu Povelju „Muhamed Hevai Uskufi” za životno djelo i nagradu uručili su predsjednik Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić i glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

U programu ove večeri učešće su uzeli i članovi Horske sekcije Behram-begove medrese, članovi Horske i Recitatorske sekcije OŠ „Novi Grad“, a pismo „Eh, šćeri“ i pjesmu „Mora“ autora akademika Abdulaha Sidrana interpretirala je Emina Muratović. Moderator programa bio je Esmir-ef. Hasanović.

U čast Muhameda Havai Uskufija, rođenog u Dobrnji kod Tuzle, autora najstarijeg Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine, Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Tuzla na sjednici održanoj 10. maja 2010. godine svojom Odlukom je ustanovio Povelju „Muhamed Hevai Uskufi“ koja će se dodjeljivati istaknutim pojedincima. Do sada su ovu vrijednu nagradu dobili r. prof. dr. Ismet Smajlović i akademik Dževad Jahić.