U povodu Svjetskog dana klimatskih promjena koji se obilježava 4. novembar širom svijeta se organiziraju aktivnosti kojima je cilj ukazati na ovu problematiku i simbolički djelovati s ciljem zaustavljanja ovog procesa.

U kontekstu navedenog, a u saradnju sa Ekološkim savezom “Eko-zeleni” TK, koordinacija za rad sa nevladinim organizacijama i mreža mladih Muftijstva tuzlanskog, uz podršku MIZ Tuzla i MIZ Srebrenik, te mreže mladih MIZ Srebrenik organizirali su u 11. novembar 2021. godine akciju pošumljavanja u džematu Osoje kod Previla.

U ovoj akciji pošumljena je vakufska parcela bijelim i crnim borom. Prof. dr. Muhamed Omerović iz Ekološkog saveza “Eko-zeleni” TK istakao je značaj ove aktivnosti riječima da je ovo pošumljavanje respirator za budućnost, jer su šume pročišćivač zraka. Također je pohvalio angažman aktivista mreže mladih koji su posadili sadnice, te je istakao da se na ovaj način i edukativno djeluje prema mladima.

Član Ekološkog saveza “Eko-zeleni” TK dr. Sead Noćajević istakao je da nevladin sektor koji se bavi ekologijom i vjerske zajednice mogu znatno unaprijediti cijeli proces zaštite životne okoline.

Pored koordinatora Muftijstva tuzlanskog Ahmeda Omerovića, Abdullaha Kape i Emira Brašnjića iz Srebrneika u akciji su učestovali tuzlanski imami, džematlije i mjesni mutevelija Alosman Mehmedović.