Centralna svečanost povodom nastupanja Nove 1438. hidžretske godine na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održana je u subotu 1. oktobra u Odžaku.

Svečanosti su prisustvovali reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, prof. Zijad-ef. Ljevaković, gl. imam Safet-ef. Karahmetović, zamjenik glavnog imamam Fahrudin-ef. Mujanović, imami i veliki broj džematlija iz Odžaka i drugih mjesta.

Prigodan program izveli su imami, polaznici mektebske nastave i ženski hor Đulizara iz Odžaka, a o hidžri je govorio prof. Zijad-ef. Ljevaković koji je kazao da je hidžra sadržaj ljudi i da u svakom trenutku čovjek treba da napušta ono što nije dobro, ono što je grijeh.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je istakao kako je Odžak mjesto koje je po mnogim svojim karakteristikama među najuspješnijim općinama u našoj zemlji. To su prije svega dobri i vrijedni ljudi, predane džematlije.

– Sve hidžre koje imamo, koje su nam sudbina, koje povezuju onaj i ovaj svijet, koje nas vode od mjesta do mjesta, od situacije do situacije, kroz naše halove, sve te naše hidžre treba da imaju ključni smisao ovdje u Odžaku, a to je da je Odžak naše zemaljsko utočište. Nigdje nije ljepše i  nigdje nema ovakve slobode. Musliman i muslimanka se nigdje u svijetu ne osjećaju ovako slobodno kao u Odžaku i to je ono što nam je Allah dž.š. dao iz Svoje milosti, kazao je muftija Fazlović.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović poručio je da je hidžra rad danas da bi bilo bolje sutra.

– Bošnjak se ne može umoriti od svoje zemlje, njemu njegova zemlja ne može dosaditi. Postoje obaveze koje niko osim nas ne može učiniti,  poručio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Cjelodnevni program povodom Nove hidžretske godine u Odžaku bio je prilika da se podsjeti i na 10. godišnjicu od otvorenja džamije u ovom gradu koja je minirana i srušena u julu 1992. godine. Na istom mjestu gdje je bila i prije rušenja, izgradnja nove džmije počela je 1998. a svečano je otvorena 2006. godine.

Promocija knjige Mesnevija, koju je preveo i komentar napisao Ahmed-ef. Mešić, održana je u Centru za kulturu u Odžaku. Promotori su bili prof. dr. Izet Pajević, mr. hafiz Edin Dedić i dr. Elvir Musić, a moderatorica Azra Hasanović.

U večernjim satima, na trgu u Odžaku, upriličen je kulturni program. Članice udruženja Sumejja pripremila su halvu, a najmlađe je obradovao djed Hidžr, što je dugogodišnja tradicija u ovom posavskom mjestu.

{gallery}0210160{/gallery}