Predstavnici džemata Štokholm posjetili su Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica i ovom prilikom potpisali Povelju o bratimljenju.

Bratimljenje i jače povezivanje ova dva džemata inicirao je Džematski odbor džemata Štokholm, zajedno sa tuzlanskim muftijom dr. Vahid-ef. Fazlovićem i glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir-ef. Peštalićem.

Delegaciju iz Štokholma su činili predsjednik Džematskog odbora Ibrahim Avdić, članovi Džematskog odbora Meho Halilović i Adis Fatić, član Nadzornog odbora Armin Osmančević, te aktivne džematlije Mirzet Omerović, Smajo Smajlović i Hamza Osmančević, a dogovorena su četiri  važna zajednička projekta.

– Obavezujemo se da ćemo podržavati i razvijati čvrste veze između naših džemata na svim poljima vjerničkog djelovanja kako bi saffovi Islamske zajednice Bošnjaka bili ujedinjeni i čvrsti. Neka nas Allah čuva i pomogne u plemenitim i dobrim djelima – kazao je u svom obraćanju Mirzet Omerović.

Budući da je dokazana vrijednost postojećeg međunarodnog bratimljenja gradova i općina, čime se povećava međusobno razumijevanje i potiču prijateljstvo i saradnja, džemat Štokholm želi na isti način obaviti bratimljenje sa džematima iz različitih dijelova domovine, te na taj način promovirati pomoć i saradnju sa džematima u domovini, kao što je to već učinio sa džematom Banja Luka.

Iz džemata Štokholm pozvali su Bošnjake u dijaspori da budu među članovima.

– Biti član MIZ Srebrenica je ponos i čast svakom Bošnjaku i Bošnjakinji. Ovo je jedistvena prilika za sve naše Bošnjake u dijaspori da postanu počasni članovi MIZ Srebrenica uz minimalnu godišnju nadoknadu od 30 EURA (60 KM ili 360 kr), koju ćemo bez izuzetka dostaviti u MIZ Srebrenica. Ovim činom direktno pomažemo radu Islamske Zajednice u Srebrenici i omogućavamo da ovaj medžlis opstane u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Delegacija džemata Štokholm je pripremila 100 članskih knjižica potpisanih od glavnog imama MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalića, a detalji o pristupanju dostupni su na linku.