Na musalli Šehidskog mezarja Veljaci u Bratuncu u srijedu, 12. maja 2022. godine, klanjana je dženaza za četiri žrtve genocida nad Bošnjacima. Ukopani su Salim Kadrić (1969), Salih Mehić (1964), Mehmed Imamović (1954), te Salmir Hodžić (1983), koji je u vrijeme smrti imao devet godina.

Dženaza-namaz žrtvama predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

U svome obraćanju reisu-l-ulema Kavazović je pozvao žrtve genocida da napišu pismo državnim institucijama i međunarodnoj zajednici, tražeći od njih da se sva mjesta zločina u Bosni i Hercegovini obilježe kao mjesta sjećanja.

– Pozovimo ministra pravde Bosne i Hercegovine, glavnog tužioca Bosne i Hercegovine i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine da pokrenu procedure za obilježavanje utvrđenih mjesta stradanja u Bosni i Hercegovini, prema sudskim presudama. To je ono što žrtve, u ime kojih oni govore i koje zastupaju pred licem pravde, zaslužuju – naglasio je reisu-l-ulema Kavazović. Poručio je da za zločine u Bosni i Hercegovini svi moraju ponijeti svoju odgovornost – pojedinac, društvo i država.

Reisu-l-ulema je podsjetio da se i trideset godina od stradanja naroda u Podrinju traga za nevino ubijenim, da se iz masovnih grobnica izvlače njihove kosti, kako bi ih se bar dostojanstveno sahranilo.

– Od samog početka tog strašnog zločina, nama je bilo jasno, a danas je jasno i drugima: ovi ljudi su ubijani nevini, bez ikakve krivice. Ubijani su samo zato što su muslimani. Ubila ih je mržnja onih ljudi, njihovih komšija, koji nisu mogli prihvatiti tu činjenicu – kazao je reisu-l-ulema.

Dodao je da se danas uništavaju tragovi zločina kako bi se oduzelo pravo na sjećanje.

– Danas ispraćamo, pred cijelim svijetom, ostatke tijela ovo četvero nevino ubijenih ljudi. No, danas dželati brišu tragove zločina, pred našim očima i očima onih koji nam govore: Srebrenica je sramota svijeta na kraju 20. stoljeća. Kao da osim ovih riječi, žrtva više ne zaslužuje. To je ono što joj oni mogu dati. Jučer ubijena žrtva, po zločincima, nije zaslužila da živi.

Naša borba je borba za pravo na istinu, ali i borba i za svu djecu u Bosni i Hercegovini, za njihov miran život i sretno odrastanje, da im se nikada ne ponovi čemu se danas i svih ovih godina svjedoči, poručio je reisu-l-ulema.

– Trideset godina tragamo za kostima naših najmilijih. Svakim danom osluškujemo vijesti o tome je li pronađena još neka masovna grobnica, kojoj se obradujemo kao da nas je Sunce ogrijalo. Teška je to sudbina! Život pun bola koji ne prestaje. Ali, naša je vjera u Onoga Koji sve čuje, sve vidi i sve zna je velika. Molimo Ga da ojača našu vjeru, da pojača naš sabur, da podijeli pravdu među nama i poveća našu međusobnu ljubav – kazao je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Iz godine u godinu 12. maj u Bratuncu je težak, istakao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

– Iako je puno bola na ovim šehitlucima, uz ovaj dan je vezana i naša nada da ćemo, ako Bog da, pronaći sve žrtve agresije i genocida u Podrinju. Potrudit ćemo se zajedno s porodicama naših šehida da istrajemo, da pronađemo sve žrtve i da oni nađu smiraj na ovim šehitlucima. Moramo ostati uspravni i biti racionalni. Nastaviti život čvrstim korakom i opstati u svojim avlijama i zavičaju. Moramo biti spremni da dijelimo ljudske vrijednosti sa svim ljudima. To je uvijek naša poruka. Ta poruka ne znači našu slabost. Ona znači našu vjeru, mentalitet, snagu i odlučnost – poručio je muftija Fazlović.

 

Na Šehidskom mezarju u Veljacima danas su ukopani posmrtni ostaci Saliha Mehića, rođenog u Hrnčićima kod Bratunca 1964. godine. On je imao 29 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2020. godine na lokalitetu Voljavica.

– Uopšte se ne sjećam očevog lika, imao sam dvije godine kada je nestao. Iz priča drugih sam ga upoznavao. Teško mi je što ćemo ga ukopati nakon 30 godina, ali u svemu sam pronašao smiraj, znajući da je njegov mezar u Šehidskom mezarju, gdje su ukopani i drugi koji su bili na braniku domovine – kazao je Bekir Mehić, sin rahmetli Saliha.

Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja Žene Podrinja – Bratunac i član Organizacionog odbora za obilježavanje manifestacije „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu 1992-1995. godine“ podsjetila je da se još uvijek traga za velikim brojem žrtvava.

– Nas boli što, nakon 30 godina, odgovorni nisu privedeni pred lice pravde da odgovaraju za zločin genocida. Koliko god da smo poruka i apela uputili iz Bratunca, uvijek su ostajale iza nečijih leđa. Toliko godina je prošlo i postavlja se pitanje koliko godina još treba proći da pronađemo ostale žrtva – naglasila je Sinanović.

 

 

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić pozvao je danas komšije srpske nacionalnosti da pokažu saosjećanje i empatiju s porodicama ubijenih, te da konačno kažu gdje su masovne grobnice ubijenih.

– Problem danas je što domicilno stanovništvo bosanskih Srba šuti, što neće da otkrije gdje su masovne grobnice. Naravno, samo nekažnjavanje ih potiče da ne otkriju mjesta grobnica, vidimo da pravosudne institucije ovdje nisu radile svoj posao. Kada je u pitanju Bratunac, tragamo za još oko 300 ljudi. Nadamo se da će institucije konačno pronaći mjesta gdje su tijela ubijenih – kazao je potpredsjednik Salkić.

U Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu do sada su ukopane 304 žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu.