Islamski centar i džamija u Donjim Humcima, koji djeluju u okviru Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Čelić, svečano će biti otvoreni 9. decembra 2023. godine.

Svečanom programu, koji će počeri u 11.00 sati, prisustvo su najavili predstavnici Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, te gosti i vakifi iz Države Kuvajt.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH dr. Senaid Zajimović za Agenciju MINA kazao je da realizacijom ovog projekta Medžlis Čelić dobiva reprezentativan objekat koji će biti ponos Islamske zajednice, ali i da će sasvim sigurno na mnoge načine uljepšati ovaj dio naše domovine.

Podsjetio je, također, da je je kamen temeljac za ovaj objekat položen u okviru manifestacije “Dani vakufa 2022” koju organizuje Vakufska direkcija, te da su radovi završeni u roku od godinu dana.

– Polaganju kamena temeljca u junu prošle godine prisustvovao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, brojne džematlije, kao i donatori iz Kuvajta, vakifi, dr. Nebid el-Avedi i predstavnici humanitarne organizacije En-Nema. Tada je dogovoreno da će izgradnja i opremanje Islamskog centra u naselju Donji Humci trajati oko godinu dana. Zbog poplava koje su zadesile Čelić, pa i ovo naselje, termin je malo produžen, ali se ipak stiglo završiti, tako da će svečanost otvaranja biti upriličena 9. decembra u prisustvu najviših predstavnika Islamske zajednice kao i prijatelja iz Države Kuvajta, među kojima će biti i dr. Nebil el Avedi koji je održao motivirajuće predavanje i najavio da će 2023. godine biti otvaranje Centra – kazao je Zajimović.

Naveo je i da će svečanosti prisustvovati i Esma El Harraz Ummu Muhammed, koja je vakif zajedno sa svojim sinovima.

– Neobično za naše krajeve je da imamo otvorenje u decembru, ali s obzirom na to da je objekat završen te da je ostalo još vanjsko uređenje, s radošću kao Vakufska direkcija Islamske zajednice, Muftijstvo tuzlansko, MIZ Čelić, džemat Humci i humanitarna organizacija En-Nema, možemo najaviti svečano otvaranje ovog centra i džamije – ističe Zajimović.

Na mjestu gdje se nalazi Islamski centar nekada je bila stara džamija izgrađena ‘50-ih godina. Novi Islamski centar i džamiju krasit će dvije munare, a vrijednost ovog projekta prelazi 1.300.000 KM.

Prostire se na oko 500 metara kvadratnih, obuhvata suteren i molitveni dio. U suterenu je predviđen mekteb, a prostor će se moći koristiti za zajedničke iftare i seminare. Tu su i mokri čvorovi, manja kuhinja, ostava, te kancelarija za imama, dok je u gornjem dijelu molitveni prostor za muškarce i žene. Uz islamski centar veže se i vakufska kuća.

Predsjednik MIZ Čelić Salih Karamović ocijenio je kako je ovaj centar jedan najznačajniji infrastrukturni projekat za Čelić, jer ovaj grad spaja dva entiteta, FBiH i RS, te je njegova gradnja od velike važnosti za opstanak vjernika na ovom prostoru.

– Ovo je velika radost za sve nas, a posebno nas čini sretnim to što izgradnjom ovog projekta izgradili smo i bratske odnose s našom braćom iz Kuvajta. Ova Božija kuća povezivat će nas u budućnosti i potvrđivat našu međusobnu bratsku ljubav. Ovo dobro u kojem su sudjelovali naši vakifi učinilo je ovaj džemat jedinstvenijim, jer nam i Poslanik a. s. kaže da je Allahova ruka uz džemat i molim Allah da tako ostane do Sudnjeg dana – kaže Karamović.

Dodao je i da je od početka gradnja tekla bez problema.

– Izvođač radova na ovoj džamiji je firma s naših prostora ‘Papilon d.o.o.’, a vlasnik firme Salihović Husejn je i vakif jedne od dvije prelijepe munare koje su ujedno i ukras ovog projekta. Projektant kao i nadzor vršio je inžinjer Elvir Kadrić koji je sav rad uvakufio u ovaj projekat. Veliki doprinos imale su džematlije Humaca koji su rođeni ovdje, a sada žive negdje drugo, jer nisu sebi dopustili i zaboravili odakle su. Ostali su svjesni činjenice da opstanak džemata i vjere na ovim prostorima u velikoj mjeri zavisi od njih samih kao i izgradnja ovog projekta u velikoj mjeri zavisila je i od njih – istakao je Karamović.

(MINA)