Među poznate alime sjevernoistočne Bosne iz perioda kraja 19. i početka 20. stoljeća ubraja se hafiz Seid-ef. Zenunović. Povodom devedeset godina od njegovog preseljenja na Ahiret, u Tuzli i Čeliću će biti održan kolokvij “Hafiza Seid-ef. Zenunović, život i djelo (1875-1932)”.

Kolokvij organiziraju Muftijstvo tuzlansko, Institut za društvena i religijska istraživanja i Medžlis Islamske zajednice Čelić.

O temi Prijevod Kur’ana hafiza Zenunovića govorit će dr. Sead-ef. Seljubac. Dr. Mirsad Arnautalić govorit će o temi  Život hafiza Zenunovića i njegovo djelo “Vefat Resulallah” a mr. Admir Muratović o temi Jezičko-stilske karakteristike mevluda hafiza Zenunovića.

U Tuzli će kolokvij biti održan u utorak, 18. oktobra 2022. god. nakon akšam-namaza u Divanhani Džamije “Kralj Abdullah”, a u Čeliću u srijedu, 19. oktobra 2022. god. u Gradskoj biblioteci nakon akšam-namaza.

Hafiz Seid-ef. Zenunović je rođen 1875. godine u Koraju. Obrazovao se u korajskoj medresi Igrišće. Nakon završene medrese, u periodu od 1912. do 1919. godine bio je imam, hatib i muallim u Trnovi kod Bijeljine. U Koraj se vraća 1919. godine i započinje službovanje kao imam Atik džamije. Jedno vrijeme je predavao i vjeronauku u osnovnoj školi. Imao je sedmero djece. Na Ahiret je preselio 1932. godine, u pedeset i sedmoj godini života i ukopan je u haremu Atik-džamije.