– Mekteb polaže temelje na kojima će djeca podizati svoje muslimansko i bošnjačko biće, izjavio je reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, obraćajući se učesnicima okruglog stola “Retrospektiva i perspektiva mekteba i mektebske pouke Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”.

Ovaj okrugli sto održan je u Studentskom centru IZ u okviru manifestacije “Dani mekteba”, koju realizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

U obraćanju učesnicima Reisul-ulema je podsjetio na činjenicu da je vjera predanje koje se prenosi sa generacije na generaciju, te s čovjeka na čovjeka i da će vjera uvijek “zahtijevati da imamo onoga ko prenosi vjeru na generacije koje dolaze, kao i da to predanje bude autentično, onako kako je i objavljeno poslaniku Muhamedu s.a.v.s.”

Naglasio je da su u svakom odgojnom procesu unutar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osnova dva odgajatelja: roditelj i mualim.

– Te dvije ličnosti su nezaobilazne u procesu odgajanja, ali i obrazovanja naše djece novijih generacija. Zbog toga sva naša nastojanja treba da budu u tome da ova dva elementa odgojnog procesa povežemo i objedinimo u jedan. Dakle, da ono što je roditelj i ono što je mualim učinimo, ako mogu tako kazati, jednim tijelom i jednim duhom. Da oni podjednako učestvuju u procesu obrazovanja i odgoja naše djece i naših generacija. Islamska zajednica je uvijek imala taj izazov ispred sebe – istakao je reis Kavazović.

Istakao je da se u kreiranju sadržaja, “onoga s čime se dolazi pred djecu”, nailazi na različite izazove, te da se mora voditi računa i o načinima prenošenja. Novi izazov ispred IZ je podučavanje islamu na različitim jezicima u zemljama u kojima su Bošnjaci silom prilika raseljeni.

Od sadržajnih izazova izdvojio je vjersko predanje, bošnjačku tradiciju i pripadnost široj muslimanskoj kulturi.

– Vjersko predanje je na prvom mjestu, ali to je samo jedan krug onoga što djeca trebaju da usvoje. Nemojmo zaboraviti da identitet naše djece u mnogo čemu zavisi od mekteba. Mi u BiH trenutno imamo 83.000 upisane djece. To je naravno, broj koji je respektabilan i obavezujući. Na njih prenositi narodnu tradiciju je uloga i mekteba, i to je nešto o čemu trebamo povesti računa. Treći krug je najširi, a to je ugraditi u njih osjećaj pripadnosti širokoj muslimanskoj kulturi. Da pripadaju muslimanima kao umetu – kazao je Reisul-ulema.

Napomenuo je da se o navedena tri segmenta mora naročito voditi računa i da svi moraju učestovati u davanju osnovnih pretpostavki.

– Naravno da neće mekteb završiti odrastanje i sazrijevanje ali će položiti neke temelje na kojima će oni, s Božijom pomoći, moći podizati svoje muslimansko i bošnjačko biće, te o njemu voditi računa.

Govoreći o Zajednici, rekao je da je svaki mualim, imam, glavni imam i muftija je poslanik reisul-uleme u svom okruženju, te da u svom djelokrugu mora rješavati probleme.

– Nema drugog i neće doći nikakav reisu-l-ulema iz Sarajeva, Husein Kavazović ili prethodnik Mustafa Cerić da riješi naše probleme. Poslanik, a.s. je svojim izaslanicima, šaljući ih u Jemen, u Bahrein dao ulogu misionara i oni su imali zadatak da prenose vjeru –  poručio je Reisul-ulema.

Napomenuo je da se svi moraju angažirati i ponijeti odgovornost bez obzira o kojim se izazovima radi, te na njih odgovarati i tražiti pomoć od drugih.

– Takođe moramo i donositi rješenja na nove izazove. Zašto? Ispred nas su živi ljudi, ispred nas su naša djeca, džematlije. Oni trebaju odgovore. Oni trebaju nekoga u koga imaju povjerenje i da im on ponudi određeno rješenje za probleme koje imaju – poručio je.

Govoreći na kraju održavanja okruglog stola o perspektivama mekteba i mektebske pouke, reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović izrazio je oduševljenje novim udžbenicima, ali i zamolio mualime da bilježe sve nedostatke jer, kako je rekao, nova izdanja moraju biti bolja od prethodnih.

– Neka udžbenik bude živ, neka ne bude završena stvar – poručio je Reisu-l-ulema, te na kraju naglasio da su udžbenici samo sredstva, a da se čovjek u odgojno-obrazovnom procesu ne može zaobići.

“Analiza dosadašnjih mektebskih udžbenika”, “Predstavljanje novih ilmihala za mektebsku pouku”, “Mekteb: temeljna odgojno-obrazovna ustanova u tradiciji Bošnjaka”, “Mekteb: ustanova i(li) misija? – promišljanja” i “Mekteb u porodici – očekivanja roditelja i djece od mekteba” neke su od tema o kojima su danas tokom tri radne sesije govorili eminentni govornici.

Na okruglom stolu su govorili direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović, prof. dr. Ismet Bušatlić, mr. Muharem Omerdić, mr. Edina Kos-Burić, dr. Enes Svraka, mr. Nusret Abdibegović, dr. Safija Malkić, dr. Nusret Isanović, dr. Adnan Tufekčić, mr. Mustafa Gobeljić, dr. Nezir Halilović, MA. Amina Isanović, Edin Mezit, hfz. Muriz Mešić, mr. Emina Mešić, mr. Harun Eminagić i Nedim Hrbat.

U okviru “Dana mekteba”, u petak, 4. septembra, biće održana i centralna hutba Rijaseta posvećena mektebskoj pouci.

Upis djece u novu mektebsku godinu najavljen je za 12. septembra, a način realizacije mektebske pouke biti definiran u narednim danima, u skladu sa aktuelnim okolnostima prouzrokovanim pandemijom korona virusa.

(islamskazajednica.ba/Muftijstvo tuzlansko)