U mjestu Pirage, Medžlis Islamske zajednice Srebrenik, danas je upriličeno svečano otvorenje mesdžida.

Otvorenju su, pored velikog broja džematlija i imama srebreničkih džemata, prisustvovali i glavni imam MIZ Srebrenik Refik-ef. Hodžić i predsjednik Izvršnog odbora MIZ Srebrenik Dževad Šehrić, te izaslanik muftije tuzlanskog glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kladanj Asim-ef. Esmić.

Esmić je ovom prilikom održao prigodno predavanje, a na kraju svog obraćanja proglasio mesdžid u Piragama svečano otvorenim, objavio je medzlissrebrenik.com.

Gradnja mesdžida počela je 2008. godina, kada je objekat ukrovljen. Druga faza gradnje počela je u martu 2021. godine, kada su se radovi dodatno intenzivirali i ubrzo priveli kraju.

Mesdžid u Piragama, koji pripada džematu Hrvati, posjeduje prostran prostor za obavljanje vjerskih obreda u gornjem dijelu mesdžida, dok se u suterenu nalazi mektepska učionica, prostor namijenjen za bosansku sobu, te u drugom dijelu suterena abdesthana sa toaletom.

Uz značajnu finansijsku potporu Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik, te gradske uprave grada Srebrenika, kao i drugih pravnih i fizičkih lica, najviše uloženih sredstava dolazi upravo od mještana i džematlija iz Piraga.

Ukupna vrijednost radova na ovom projektu iznosi preko 120.000 KM i broji preko 460 donatora.