Verbalni napadi na imama Grahića i džamiju Hajriju zajednički su ocijenjeni kao izravni napadi na samo biće Bošnjaka i, kao takvi, moraju se ozbiljno shvatiti

U petak 1. aprila ove godine muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović boravio je u Vlasenici. Povod za ovu posjetu su nedavni napadi koji su se desili u ovome povratničkom mjestu, a čija je meta bio sam glavni imam Medžlisa IZ-e Vlasenica Nurdin-ef. Grahić.

U džamiji Hajriji, koja se također našla na meti izgrednika, muftija je predvodio džumu-namaz i susreo se s glavnim imamom i predsjednikom Medžlisa, te s imamima i vjernicima iz ovoga grada i okolnih mjesta.

Sagovornici su muftiju detaljno upoznali s teškom situacijom u kojoj Bošnjaci žive u Vlasenici i sa stalnim uvredama, prijetnjama i diskriminacijom kojoj su izloženi. Kao rezultat tih stalnih napada, Bošnjaci žive u psihozi straha i nesigurnosti u vlastitim domovima.

Verbalni napadi na imama Grahića i džamiju Hajriju zajednički su ocijenjeni kao izravni napadi na samo biće Bošnjaka i, kao takvi, moraju se ozbiljno shvatiti.

Muftija je tokom ovog susreta izrazio zabrinutost za položaj Bošnjaka i ostvarenje njihovih temeljnih prava u Vlasenici. On je istakao odlučnost institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da učine sve što je u njihovoj moći da se zaštite povratnici i najavio da će o svemu što je saznao biti upoznati najodgovorniji predstavnici Bošnjaka na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, te da će biti zatraženo poduzimanje odlučnih mjera protiv izgrednika.

Krajnje je vrijeme da vlasti države Bosne i Hercegovine osiguraju prava i slobodu Bošnjaka u Vlasenici, zaključeno je tokom susreta muftije tuzlanskog s imamima i vjernicima u ovom gradu.