Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 22. februara 2006. godine počela je sa radom Agencija za certificiranje halal kvalitete.

Djelatnost Agencije je ustanovljavanje, praćenje i provjera standarda, procedura, pravila za proizvodnju, praćenje i kontrolu proizvodnje u firmama i preduzećima koja se opredijele da njihov proizvod sa šerijatskog stanovišta bude dozvoljen – halal.

– Agencija za certificiranja halal kvalitete u proteklom periodu razvila se u respektabilnu instituciju u oblasti halal certificiranja proizvoda i usluga, koja je postala partner proizvođačima, a garant potrošačima u domovini i svijetu – izjavio je za Preporod.info direktor ove institucije dr. Damir Alihodžić.

Ovom prilikom direktor Alihodžić je istakao da su za ovaj uspjeh Agencije zaslužni svi njeni prethodni i trenutni uposlenici, koji su predanim radom i stručnošću doprinijeli da ostvaruje svoju misiju, ali da posebno treba izdvojiti rahmetli profesora Besim-ef. Čanića.

DSC_4327.jpeg - Na današnji dan osnovana Agencija za certificiranje halal kvalitete

– On je udario temelje Agencije. Okupio je entuzijaste i stručnjake iz raznih oblasti i pokrenuo prve pregovore o certificiranju. Zračio je posebnom energijom i uvijek je radio za dobrobit Zajednice i muslimana i uspjesi koje Agencija danas bilježe svjedoče tome – kazao je dr. Alihodžić.

Podsjećamo, Agencija se bavi i naučnim radom, organiziranjem naučnih skupova i seminara, učestvuje na naučnim skupovima, naučnim i laboratorijskim analizama u svojim i tuđim laboratorijama, te podstiče proizvodnju zdrave i halal hrane.

Agencija za certificiranje halal kvalitete je, shodno odredbama Codex Alimentarius, svjetski prihvaćenog kodeksa za halal hranu, te na osnovu odredaba Zakona o položaju vjerskih zajednica i crkava u Bosni i Hercegovini, jedina institucija u Bosni i Hercegovini koja je ovlaštena za izdavanje certifikata za halal kvalitetu i odobravanje upotrebe oznake halal na proizvodima.

Upravljanje i rukovođenje Agencijom podijeljeno je u više nivoa, što omogućuje efikasniji nadzor nad svim procesima i garantuje puno ispunjavanje odredaba svih akata Agencije i poštivanje procedura i pravilnika.

Imajući u vidu značaj i složenost ovoga posla, Agencija je uspostavila saradnju sa vodećim visokoškolskim i naučnim institucijama, laboratorijama i ustanovama za kontrolu ispravnosti namirnica u BiH.

Agencija je, također, angažovala i planirani broj mladih visokoobrazovanih stručnjaka u oblastima islamskih znanosti, poljoprivrede, veterinarstva, medicine i ekonomije i obučila ih, po posebnom planu i programu, da vrše poslove certificiranja, audita i kontrole certificiranih proizvoda halal kvalitete.

Jedan od ciljeva Agencije je održavanje koraka sa svjetskim trendovima i dostignućima u oblastima proizvodnje, kontrole proizvodnih procesa i sadržaja halal proizvoda.

Prve halal certifikate Agencija je dodijelila 22. septembra 2006. godine, čime je ozvaničen početak sistemskog i organizovanog halal certificiranja na području država Balkana.

Sjedište Agencije je u Tuzli.