Prema odluci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 2. aprila obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Tim povodom je u organizaciji Javne ustanove Centar za autizam „Meho Sadiković“ Tuzla organizovan prigodan program kojem je prisustvovala Amina Đulović, stručni saradnik Muftijstva tuzlanskog.

Roditelji, korisnici i uposlenici ove ustanove sretni su što, nakon dugo godina, ovaj datum obilježavaju u svojim prostorijama. Usluge Centra za sada koristi 20 korisnika a potreba je mnogo veća, te se razmatraju mogućnosti za proširenje kapaciteta i usluga.

Muftijstvo tuzlansko je pružilo podršku ovom centru opremivši Senzornu sobu, koja se često koristi i od velike je pomoći u procesu rehabilitacije djece i osoba s poremećajima iz autističnog spektra. Najveći dio sredstava za nabavku ove sobe prikupljen je putem akcije „Vršnjak vršnjaku daruje 1 KM“ u mektebima i na časovima islamske vjeronauke.

Prema podacima iz registra koje je pripremilo udruženje Urdosa, na području TK registrovano je oko 110 djece i osoba sa dijagnozom autizma. Taj broj je sigurno i veći s obzirom na to da za uspostavljanje dijagnoze treba mnogo vremena.