Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Čelić nizom programa obilježili su 500. godišnjicu Atik džamije u Koraju.

Atik džamija u Koraju izgrađena je 1516. godine i jedna je od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini.

Jubilej – pola milenija od njezine izgradnje – Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Čelić, uz pomoć općina Čelić i Lopare, te nekoliko privrednika, obilježili su nizom prigodnih programa.

Manifestacija je otvorena promocijom knjige Ako osvane sutra autora Zijada Konjića iz Koraja, te   izložbom slika korajskih motiva mlade likovne umjetnice Almedine Cifrić.

Posebnu pažnju Korajaca izmamio je okrugli sto na kojem su govorili mr. Šefko-ef. Sulejmanović (Značaj džamije u širenju islama u Koraju), dr. Sead-ef. Seljubac (Doprinos hfz. Seida Zenunovića izučavanju islamskih nauka kod nas), prof. dr. Ismet-ef. Bušatlić (medresa u Koraju) i prof. dr. Omer Nakičević.

Prigodnim riječima prisutnima su se obratili i predsjednik SO Lopare Miljenko Ristić, potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, te muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je ovaj okrugli sto i zatvorio.

Tokom svoga obraćanja muftija Fazlović je istakao važnost Koraja tokom povijesti, te značaj Atik džamije u njegovome razvoju. Iskazao je radost zbog čuvanja uspomene na naše vrijednosti, kao i vrijedne ljude i njihova djela. Posebne poruke podrške i ohrabrenja muftija Fazlović je uputio Korajcima koji su u velikom broju posjetili ove programe. Najavio je da će organiziranje ove manifestacije ući u kalendar manifestacija Islamske zajednice u BiH na ovome području, te će joj se u budućnosti posvetiti zaslužena pažnja.

Nakon klanjanja podne namaza u Atik džamiji proučen je melvud hfz. Seida Zenunovića, našeg uglednog alima koji je rođen u Koraju 1875. godine. Svoju imamsku dužnost obavljao je upravo u Atik džamiji, u čijem haremu je i ukopan nakon smrti 1932. godine. Otkrivanjem njegovih novih nišana okončano je obilježavanje ovog velikog jubileja u Koraju.

{gallery}0506162{/gallery}