Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstvo tuzlansko organizirali su seminar pod nazivom „Hutba i izazovi populizma“. Seminaru koji je u ponedjeljak, 29. maja 2023. godine, održan u dva termina prisustvovali su glavni imami i imami s područja Muftiluka tuzlanskog.

Seminar je otvorio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović. Govoreći o temi „Hatib i društveni kontekst“, muftija Fazlović je naglasio da je u islamu hutbi data velika pažnja i osobit vjersko-društveni značaj. Efekti hutbe, poruke upućene s minbera, treba da imaju implikacije na društveni kontekst. Zbog toga je veoma značajan didaktičko-antropološki aspekt hutbe, njena usmjerenost na aktuelna pitanja u društvu, kazao je muftija Fazlović. Istakao je i da u javnom nastupu važnu ulogu predstavlja karakter govornika, iskrenost i pouzdanost osobe koja stoji pred slušateljima.

O temi „Vjerska i normativna dimenzija hutbe“ govorio je prof. Zijad-ef. Ljevaković. Prof. Ljevaković je naglasio da je hutba ibadet te se po tome razlikuje u odnosu na sve druge govore. Istakao je važnost dobre pripreme i promišljanja o sadržaju hutbe te načinu na koji se hutba govori.

Rukovodilac Odjela za hatabet i vaz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Meho-ef. Šljivo, govorio je o temi „Kako i koliko govoriti na hutbi“. Mr. Šljivo je posebno ukazao na populizam i senzacionalizam koji dugoročno ne mogu donijeti korist ili suštinsku promjenu. Istakao je da većina imama ima izvrsne hutbe te da je važno imati u vidu one kojima se hatib obraća, džematlije među kojima je veliki broj mladih ljudi.

Seminar „Hutba i izazovi populizma“ održan je u Amfiteatru Behram-begove medrese a moderator je bio dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.