Sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog održana je u petak 27. marta 2020. godine. Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Postupajući u skladu sa instrukcijama nadležnih organa i Instrukcijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o postupanju u okolnostima vanrednog stanja, sjednica je održana putem telefonske konferencijske veze.

Muftija Vahid-ef. Fazlović istakao je brigu o duhovnom i tjelesnom zdravlju ljudi, te važnost kontinuiteta rada u džematima i njegovog unaprjeđenja na način kako je to danas, u ovim novim uslovima, moguće. Briga o džematlijama će biti nastavljena kroz očuvanje i razvoj duhovnosti ljudi, ali će se uložiti i dodatni napori da se u džematima pruži pomoći onima kojima je ona potrebna.

Razgovarano je o tradicionalnom vidu podučavanja vjeri putem mektebske pouke, koji će biti nastavljen te su već učinjeni prvi koraci da se ona prilagodi trenutnoj situaciji, kao i časovi Islamske vjeronauke i rad predškolskih ustanova i mektebskih igraonica. Uspješno se odvija i rad svih ustanova Islamske zajednice na području Muftiluka tuzlanskog.

Tokom razgovora putem ove sjednice, glavni imami su izvijestili sve pristune o trenutno najvažnijim aktivnostima u svojim medžlisima. Istakli su ulogu imama i džematlija koji, pored brige o džematima, volontiraju u svojim lokalnim zajednicama. Razmijenjena su iskustava i naznačeni poslovi koji bi trebali da se provode u naredno vrijeme.

Na Sjednici su sudjelovali svi glavni imami, direktori ustanova i rukovodioci službi.