U Behram-begovoj medresi u Tuzli je 18. marta 2014. godine održana XV debata učenika srednjih škola. Na ovogodišnjoj jubilarnoj debati su učestvovali predstavnici 34 srednje škole iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Ceremonija otvaranja počela je u 10:30 h, a uvodni govor održao je Fuad Imširović, pedagog u Behram-begovoj medresi. Sam koncept debate bio je izmijenjen u odnosu na prošle godine, tako da je po prvi put u ovu debatu uvršten i takmičarski dio, koji se odvijao paralelno s netakmičarskim dijelom debate. Takmičarski dio se odvijao u dvije sale, sa po 14 takmičara, kojima su sudili po trojica sudija.

Učesnici u netakmičarskom dijelu debate, njih ukupno 75, bili su podijeljeni u pet većih grupa, a te veće grupe bile su podijeljene na dvije podgrupe. Jedna od tih podgrupa predstavljala je afirmaciju teze „Ja mogu promijeniti stanje oko sebe, ako promijenim sebe“, dok je druga podgrupa predstavljala negaciju i negirala je prethodno spomenutu tezu.

Nakon pauze koja je trajala od 12:00 h do 12:30 h, svi učesnici pristupili su plenarnoj sesiji, na kojoj su predstavnici afirmacije i negacije iznijeli generalne stavove o tezi, a nakon toga je koordinator debate Midhat Čaušević od učesnika projicirao odgovore na postavljena pitanja, koja su bila u vezi s generalnom temom debate i podtemama.

Na plenarnoj sesiji učesnici su iznijeli različite stavove, a neki od zaključaka su:

–          Svi zajedno treba da budemo odgovorni prema domovini;

–          Škole i druge odgojno-obrazovne institucije treba da ponesu veću odgovornost u segmentima za koje su zadužene;

–          Vladin i nevladin sektor treba da ponese odgovornost za ono za što je zadužen;

–          Mladi treba također da ponesu društvenu odgovornost, jer će i oni u budućnosti biti dio odgojno-obrazovnih ustanova, vladinog i nevladinog sektora.

Zajednički stav svih debatanata jeste da moramo biti odgovorniji prema domaćoj proizvodnji tako što ćemo preferirati i kupovati domaće proizvode. Moramo biti odgovorniji prema društvenoj imovini, jer je ona imovina svih nas. Treba da budemo odgovorniji prema nama samima, šta jedemo, kako koristimo slobodno vrijeme itd. Odgovorno smo i za svoje vršnjake kojima treba pomoći ako griješe u svom djelovanju.

U 14:00 h tri najbolja govornika s kvalifikacijskih rundi, prema ocjenama sudija, svoje govore su održali i u finalnoj rundi, u kojoj je sudilo šest sudija. Treće mjesto takmičarskog dijela osvojila je Selma Mehmedović, učenica Srednje medicinske škole u Tuzli, drugo mjesto osvojila je Amina Bešić, učenica Gimnazije Visoko, a prvo mjesto osvojila je Amra Mahmutović, učenica Behram-begove medrese u Tuzli.

Završni dio debate obilježen je dodjelama posebnih zahvalnica institucijama koje su naročito doprinijele razvoju debate u Behram-begovoj medresi u proteklih petnaest godina: Muftijstvo tuzlansko, Vjersko-prosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Pedagoški zavod TK i Centar za kulturu dijaloga iz Sarajeva.

Direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić održao je završni govor i naglasio da mladi treba da nose odgovornost sa sobom u vremenu u kojem žive.

Svim školama i učesnicima također su dodijeljene zahvalnice za učestvovanje na XV jubilarnoj internacionalnoj debati učenika srednjih škola.

{gallery}2503140{/gallery}