U tuzlanskom naselju Gornji Čaklovići u nedjelju 5. avgusta svečano je otvorena džamija Tevba.

Otvorenju je prisustvovao izaslanik Reisu-l-uleme Osman-ef. Kozlić, muftija banjalučki, koji je istakao važnost džemata, jer je džemat naša najveća vrijednost. „Posebno nam valja čuvati zaštićene vrijednosti u islamu – din(vjeru), život, razum, imetak i porodicu. Osnovna zadaća nam je čuvati vjeru, odnosno vjersku tradiciju. Potrebno je unaprijediti i životne prilike, a razum sačuvati obrazovanjem i naukom… Potrebno je da vodimo brigu i o našem imetku, kako bismo ga mogli vakufiti i činiti dobro za zajednicu… Potrebno je da razvijamo instituciju vakufa, te da oživljavamo vakufe širom naše domovine,“ kazao je muftija Kozlić.

Svečanosti su prisustvovali i dr. Sead-ef. Seljubac, izaslanik Muftije tuzlanskog, kao i glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik IO medžlisa Hasan-ef. Spahić, savjetnik reisu-l-uleme dr. Amir Karić, direktor Media Centra IZ-e Amir Sakić, pomoćnik direktora Behram-begove medrese dr. Mensur Husić, uglednici iz vjerskog i javnog života, imami, vakifi, džematlije i gosti.

Izaslanik muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića na ovoj svečanosti bio je dr. Sead-ef. Seljubac koji se osvrnuo na znakovitost u nazivu džamije u Gornjim Čaklovićima, ističuči da je tevba ono čemu džamija i treba da služi. „Džamija koja je u temelje ugradila takvaluk je ona džamija na kojoj se temelji naša duboka pobožnost. Džamija koja je utemljena tako najviše zaslužuje da u njoj klanjamo.“ Dr. Seljubac je kazao i da lijep nijjet daje lijep rezultat- ova džamija je takav rezultat, a oni koji su je gradili su radi takvaluka istrajali.

Glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović se zahvalio organizacionom odboru i svima koji su doprinijeli u organizaciji ovog svečanog događaja, ističući činjenicu da je u ovom džematu proteklih godina učinjeno mnogo, te da su postavili visoke standarde za dalje aktivnosti. Hfz. Huskanović je naglasio posebno zalaganje džematskog odbora na čelu sa predsjednik Arifom Oručem koji je uložio velike napore da ova džamija bude izgrađena.

Riječima dobrodošlice obratio se imam džamije Tevba Jasmin-ef. Nedimović, koji je prisutne upoznao sa tokom izgradnje i historijatom ove džamije. U ime gradonačelnika Tuzle prigodnim riječima se obratio vijećnik u Gradskom vijeću Mirnes Ajanović.

Muftija Kozlić je džamiju proglasio vakufom Islamske zajednice, a ključevi su uručeni hadžiji Arifu Oruču i hadžiji Amiru Muhiću koji je i otvorio džamiju. Dovu povodom otvorenja proučio je predsjednik Medžlisa Tuzla Hasan-ef. Spahić. Svečanost su kolažom ilahija i kasida uljepšali članovi hora Medžlisa Tuzla „Gazi Turali-beg“, a moderator je bio Esmir-ef. Hasanović.

Noć prije otvorenja džamije proučen je mevlud, te je upriličena Večer Kur'ana u prisustvu džematlija iz ovog, ali i iz drugih džemata. Gost predavač bio je glavni imam Medžlisa IZ Kladanj Asim-ef. Esmić.

Džamija Tevba se nalazi u tuzlanskom naselju Gornji Čaklovići, a njena izgradnja započela je 12. oktobra 2012. godine. Izgradnja je trajala nepunu godinu, a nalazi se na parceli od dva dunuma, koju su uvakufili braća Durmići rodom iz Vlasenice. Prema organizacijskom ustrojstvu džamija pripada džematu Simin Han. Pored džamije nalazi se voćnjak, mini-kuhinja, sportski teren, dječija igraonica i parking.