Muftijstvo tuzlansko je u utorak 14. novembra, u saradnji sa Naučnoistraživačkim institutom „Ibn Sina“ iz Sarajeva, organiziralo promociju knjige „Spoznaja – prva vrijednost islama“ autora akademika Rešida Hafizovića.

O knjizi su govorili akademik Rešid Hafizović, dr. Sead Seljubac i dr. Rusmir Šadić.

Promociji ove knjige su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, kao i brojni glavni imami i imami, profesori, uglednici i gosti.

Dr. Sead Seljubac je kazao da akademik Rešid Hafizović svojom knjigom Spoznaja pred nas stavlja dubokoumnu riječ o spoznaji u islamu, kao najvišem obliku slavljenja Boga Dragog, njenim izvorima u islamu i organima te spoznaje, o spoznaji kao svjetlu i njoj kao plodu molitve uma i molitve srca. Autor ove vrijedne knjige nam približava, svojim specifičnim rječnikom i terminologijom, temu od presudne važnosti za duhovni ali i praktični svijet jednog muslimana, kao i cijele muslimanske zajednice, kazao je Seljubac.

Ova knjiga predstavlja svojevrstan uvod u teološku epistemiologiju, kazao je dr. Rusmir Šadić. Problematika koju akademik Hafizović iznosi u njoj je na visokoparnom teološkom jeziku i u tom smislu ima veliki značaj. Tekst je raskošan po mnogim svojim dimenzijama, kaže Šadić, a u tom smislu i sama tema koja je glavni predmet ove knjige, a to je spoznaja, je u samom fokusu ili u vrhu hijerarhije teološko-filozofskih pojmova islama.

Promovisana knjiga Spoznaja 2

Ademik Rešid Hafizović je istakao da je spoznaja, sama po sebi, po svom sadržaju i definiciji, izravni proizvod Božanskog atributa Znanja. Ispred svakog temelja i stuba vjere, jednako kao i ispred svakog dara koji nam je dao, Gospodar pera je stavio neizbrisivi spoznajni predznak, jer samo je istinska spoznaja pravo svjetlo koje nas vodi u samo srce svake stvari i osvjetljuje nam sami smisao našeg ovdašnjeg života, istakao je Hafizović.

Ovaj svojevrsni pionirski znanstveno-intelektualni poduhvat pisan je kao udžbenik za studente islamskih nauka, ali jezikom koji je čitljiv i razumljiv široj čitalačkoj publici. Knjiga se sastoji iz uvoda, pet poglavlja i zaključka, uz detaljnu bibliografiju i ineks pojmova i imena.

Promovisana knjiga Spoznaja 4

Promovisana knjiga Spoznaja 1