Hafiska dova Berini Kučković proučena je u subotu,  26. februara 2022. godine u džamiji u Prokosovićima, Medžlis Islamske zajednice Puračić. Njen muhafiz je Amir Hodžić, profesor u Behram-begovoj medresi.

Dovi su prisustvovali izaslanik Reisul-uleme Dženan Handžić, direktor Medrese “Osman-ef. Redžović” u Velikom Čajnom kod Visokog, izaslanik Muftije tuzlanskog dr. Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Puračić Zijad-ef. Vehabović, porodica mlade hafize, hafizi, imami i džematlije.

U najsvečanijem dijelu programa diplomu hafiza Kur'ana Berini Kučković uručio je direktor Dženan Handžić, te je mladoj hafizi prenio čestitke reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića. Istakao je da naše mlade valja pohvaliti s obzirom da je među hafizima u Bosni i Hercegovini veliki broj mladih.

“Nas je ovdje okupila ljubav prema Kur'anu i poštovanje prema hafizi, njenoj porodici i muhafizu. Okupila nas je potreba da uzmemo poruku o tome kako svako od nas, koliko god bio dobar, može biti još bolji. Došli smo i da steknemo optimizam, da se radujemo jer imamo lijep povod za to. Ovakvi skupovi su psihološki važni da nas ohrabre kao što je miradž za našeg Poslanika, a.s., bio važan momenat koji je došao nakon jedne izrazito teške dionice njegovog života”, kazao je direktor Handžić.

Direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić prenio je čestitke muftije Fazlovića hafizi i njenim muhafizim, porodici, džematu i medžlisu. Hafiska dova je kruna velikog truda koji traje godinama a trud hafiza je rezultat velike ljubavi prema Allahu, dž.š., koja se nalazi u njihovim srcima, kazao je direktor Hatunić.

Glavni imam Medžlisa IZ Puračić Zijad-ef. Vehabović u svome obraćanju je istakao da je ovo veliki dan za džemat Prokosoviće, Medžlis IZ Puračić, Muftijstvo tuzlnsko i cijelu Islamsku zajednicu. Iskazao je radost što se hafiska dova održava u ovom perspektivnom i vrijednom džematu.

Hafiza Kučković Berina, kćerka Hajrudina i Dževide iz Prokosovića, općina Lukavac, rođena je 2002. u Tuzli. Završila je Gazi Husrev-begovu medresu i student je prve godine Medicinskog fakulteta u Tuzli. Hifz je počela učiti u prvom razredu medrese pred hafizom Mensudom Đulovićem, profesorom u Gazi Husrev-begovoj medresi, a učenje je završila pred muhafizom Amirom Hodžićem, profesorom u Behram-begovoj medresi. Pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hifz je uspješno položila 25. decembra 2021. godine.