U nedjelju 26. jula 2015 godine upriličena je 10. tradicionalna šehidska dova u džematu Pobuđe, Medžlis Islamske zajednice Bratunac.

Program je započeo postrojavanjem Počasnog voda Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a potom je intonirana himna Bosne i Hercegovine i ilahija „Šehidi“.

Svečanosti su prisustvovali Edhem-ef. Čamdžić, izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH, Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski i Ramiz  Salkić, podpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS.

U svome obraćanju muftija Fazlovića je naglasio je važnost ovakvih okupljanja ovim povodima. Istakao je važnost jačanja vjere, učvrščivanja našeg zajedništva. Posebno je istakao snagu povratnika, koji su smogli snage da se poslije počinjenog Genocida nad njima vrate na svoja imanja, u svoja sela i gradove. Poručio je da bi ovakva okupljanja terebala biti svojevrstan sabor Bošnjaka ovog kraja, sa kojeg se treba poslati jasna poruka svim rušiteljima i počiniteljima Genocida da nisu, i da nikad neće uspjeti u svojoj namjeri da nam omrznu ove krajeve, da nas otjeraju, te da Bošnjaci Pobuđa i Podrinja u kontinuitetu svjedoče vjeru nekoliko stoljeća, što nam jasno govore nišani iz harema džamije u Pobuđu.

I izaslanik  Reisu-l-uleme Čamdžić je naglasio značaj ovakvih okupljanja, pogotovo ako se uzme u obzir da je samo nekoliko stotina metara od ove džamije, na Kameničkom brdu, četničkom zasjedom presječena kolona srebreničana u julu 1995. godine, te da je ustvari ovdje započeo Genocid nad Bošnjacima ovih krajeva.

Program su ukrasili učači ilahija i kasida, a na njegovom kraju, uz učenje šehidske dove, proučena je i dova za kišu.

{gallery}2907150{/gallery}