Reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je u posjetu primio ministra za za islamska pitanja i vakuf Kraljevine Saudijske Arabije Saliha Al Šejha.

Posjetili su Muzej Gazi Husrev-begove biblioteke a predstavljen im je i Odjel za restauraciju i konzervaciju.

Upoznati su i sa vrijednim sadržajima koje Gazi Husrev-begova biblioteka čuva.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je gostima predstavio muftije Islamske zajednice, nakon čega se Ministar Al Šejh obratio prisutnim muftijama.

U svom izlaganju je iznio nekoliko preporuka koje se odnose na djelovanje uleme, istakavši da je odgovornost onih na visokim funkcijama veća i od odgovornosti alima.

U izjavi za RTV IZ BIR je istakao da su odnosi njegovog ministarstva sa Islamskom zajednicom vrlo jaki, te da Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini smatraju relevantnom za sve muslimane Balkana.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović se na kraju osvrnuo na činjenicu da su muslimani Bosne i Hercegovine, kao Evropski muslimani, suočeni sa puno izazova. Podsjetio je na uvećanu odgovornost bosanskohercegovačih ali i saudijskih muslimana nakon hidžre miliona muslimana prema Evropi.

Podsjetio je i da su preci današnjih muslimana osnivali medrese od davnina.

“Sarajevo, Bosna i Hercegovina i Balkan imaju potrebu da imaju univerzitet. Ja se nadam da ćemo na tome zajednički raditi.” – rekao je reisu-l-ulema Kavazović.

Dodao je da je bosanska ulema i njena posvećenost ovom narodu je najbolji način za očuvanje zdravih islamskih principa u našem narodu.

(islamskazajednica.ba)